Seguint el procediment que va instaurar a l’Ajuntament de València els darrers huit anys, el grup municipal de Compromís ha presentat les seues propostes per als honors i distincions de l’Ajuntament per a enguany.

Malgrat que durant els governs del PP de Rita Barberá no es va tindre la voluntat de donar opció a l’oposició municipal a participar de les propostes per als honors i distincions, amb els governs de Compromís, des de l’any 2015, es va obrir el procediment per fer-lo plural i arreplegar les propostes de tots els grups municipals del Consistori.

En paraules de l’exregidora de Cultura i portaveu adjunta de Compromís per València, Gloria Tello, ‘‘els honors i distincions constitueixen el reconeixement més important i simbòlic que l’Ajuntament de València atorga a persones i entitats amb una gran trajectòria i implicació en la ciutat. I com a tal, suposen un reconeixement institucional que no pot patrimonialitzar-se per part de cap grup o govern de torn”.

Per això, ha continuat, “des de Compromís ja hem fet arribar al govern municipal les nostres propostes per als Honors i Distincions de 2024. Volem proposar al poeta Marc Granell, una de les veus més importants de la literatura valenciana i recentment mereixedor del Premi Nacional de la Crítica. I a l’entitat Per l’Horta, símbol de la lluita per la protecció de l’horta i del nostre territori i amb una trajectòria de més de 20 anys’’.

Fill Predilecte de la ciutat al poeta Marc Granell.

Marc Granell és poeta i traductor. Va estudiar Filosofia i Filologia, i va participar activament en l’esclat cultural i literari dels anys 70 a València. Amb altres escriptors de la seua generació va fundar la revista Cairell, que va significar un punt de partença per a les noves veus que sorgiren al panorama literari de l’època.

El poeta Marc Granell. València, maig de 2017. Foto: Pau Lagunas. CC BY-SA 4.0

‘Arran de gel’ és el títol del poemari amb el qual el valencià Marc Granell ha sigut mereixedor del Premi Nacional de la Crítica 2024 en la categoria de poesia en català. L’obra guanyadora ha sigut la millor de les seleccionades pels 22 membres del jurat. El premi no té dotació econòmica, però sí un gran prestigi entre escriptors, editors i lectors.

Al mateix temps, Marc Granell ha obtingut diversos premis literaris, entre els quals cal destacar: el Vicent Andrés Estellés (1976), l’Ausiàs March (1979), el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (1991, 1992, 2016 i 2021) i el Premi Samaruc de Literatura Infantil (2010), i ha rebut diversos reconeixements i distincions, entre els quals destaca el Premi dels Lletres Valencianes del 2020.

Medalla bronze a l’entitat per l’Horta.

L’entitat ciutadana Per l’Horta és el moviment social hereu de la primera Iniciativa Legislativa Popular per la protecció de l’Horta de València (ILP) constituït formalment com associació sense ànim de lucre.

Per L’Horta no pretén ser un grup més en defensa del territori, sinó que vol ser catalitzador de totes aquelles accions o polítiques que vagen encaminades a l’aconseguiment dels objectius que es proposaven a la ILP. És a dir, accions i polítiques per la protecció de l’Horta de València, de fer valdre aquest paisatge, el seu patrimoni agrícola, hídric i cultural i històric.

Per aconseguir-ho, treballen, sovint en silenci i fora dels focus, amb tota mena de persones, associacions o institucions que en tinguen alguna a cosa a dir o fer en relació amb l’horta o qüestions relacionades com ara: la cultura popular valenciana, l’agricultura tradicional i biològica, el paisatge, la cultura gastronòmica, la sostenibilitat, l’educació ambiental, i els drets humans.

I també treballen públicament, mitjançant accions directes no violentes, comunicats de premsa o fent públics i donant difusió a informes o estudis propis o d’altres persones, associacions o institucions que vagen en la direcció dels objectius abans esmentats.