Davant la indefinició del govern de PP i Vox que lidera María José Catalá, sobre la possible programació a València d’un ‘encierro simulado taurino infantil’ impulsat per l’ultradretà conseller de Cultura, Vicente Barrera, el grup municipal de Compromís ha presentat este mateix matí una moció per tràmit d’urgència. La finalitat: impedir el desenvolupament d’eixe acte presentat en el grup de treball de la Junta de Districte de Ciutat Vella, i aconseguir que en el futur l’Ajuntament ni autoritze ni subvencione amb diners públics activitats com esta o qualsevol altra que supose una vulneració de la protecció de la infància o un foment del maltractament animal, en tot el terme municipal.

“Confiàvem que Catalá donaria carpetada de manera ràpida i fulminant a les pretensions retrògrades de Barrera, però lluny d’això l’alcaldessa s’ha limitat a remetre la qüestió al següent consell de districte, assumint tàcitament la validesa d’esta pràctica aberrant. Així que no ha donat una altra opció que presentar esta moció perquè el posicionament municipal en el compliment de la llei siga públic i ferm”, ha apuntat la portaveu adjunta de Compromís, Gloria Tello.

I és que, més enllà dels gustos de cadascun, la legislació nacional i internacional a la qual es vincula l’Ajuntament, impossibilita la programació i execució d’esdeveniments d’este tipus. La Llei de Drets i Garanties de la Infància i l’Adolescència (26/2018, de 21 de desembre), estableix en els seus articles 70.1 i 72.1 que “les persones menors d’edat no podran participar ni assistir a competicions esportives o espectacles el reglament dels quals contemple la producció de danys físics o psíquics sobre persones o animals o puguen implicar riscos per a la salut o seguretat del menor”; i que “les persones menors d’edat no poden accedir ni romandre en establiments i recintes on tinguen lloc activitats o espectacles violents, denigrants i irrespectuosos amb la diversitat humana, pornogràfics o de contingut perjudicial per al correcte desenvolupament de la seua personalitat”.

De la mateixa manera les Nacions Unides ja van dictaminar que calia protegir els xiquets i a les xiquetes front la violència que suposen les pràctiques taurines. La Convenció sobre els Drets del Xiquet, aprovada en 1989 i ratificada per tots els països membres de l’ONU, recull el dret de totes les xiquetes, xiquets i adolescents a un nivell de vida adequat per al seu desenvolupament físic, mental, moral i social, així com el deure de l’Estat d’adoptar les mesures que els garantisquen. A més, el màxim òrgan internacional en matèria de drets humans dels menors d’edat, el Comité dels Drets del Xiquet, ja es va pronunciar en contra que Espanya permetera que els xiquets, xiquetes i adolescents participen i assisteixen a espectacles taurins.

“La protecció de la infància i l’adolescència ha de ser una de les màximes de qualsevol govern, igual que vetlar per la seguretat ciutadana o fomentar una societat respectuosa amb tots els éssers vius. I pràctiques com esta eduquen en el maltractament i fomenten la violència en les generacions futures. El món civilitzat està moralment obligat a protegir els xiquets, les xiquetes i els adolescents dels provats danys psicològics que produeix presenciar la normalització de la violència i el sadisme en qualsevol de les seues formes, i els espectacles taurins són un clar exemple. València no pot ser una excepció; PP i Vox no ens poden fer una excepció en l’erradicació de la barbàrie”, conclou Tello.

Cal recordar, el Síndic de Greuges ha admés a tràmit una queixa de Compromís en la Diputació de València i ha obert una investigació per la Graderia Infantil en la Plaça de bous durant les passades Falles.