Coincidint amb la iniciativa de PP i Vox a Les Corts per derogar la Llei Valenciana de Memòria Democràtica, Glòria Tello demana al govern municipal saber la situació dels darrers projectes impulsats per Compromís la passada legislatura en esta matèria i determinar així si Català pensa continuar eixa senda o aposta pel blanqueig del franquisme del govern Mazón.

En este sentit, recorda la coportaveu de Compromís, “després de 8 anys en els quals les polítiques de memòria democràtica varen suposar un pilar fonamental entre les iniciatives impulsades pel govern de Joan Ribó, en els primers 10 mesos del govern PP/VOX no hem tingut cap notícia de cap iniciativa nova”. Ni tan sols, diu, “sobre iniciatives que quedaren pendents amb el canvi de mandat i de govern”.

Tello, durant la presentació del projecte dels ‘Taulells de la Memòria’.

El més destacat projecte encetat la passada legislatura va ser el d’instaurar a València un gran museu dedicat a la lluita democràtica front el colp i la dictadura franquista, així com a la visibilització de la repressió institucional i social duta a terme a la nostra ciutat i al nostre país. Per a emplaçar el Museu, a imatge dels que hi ha arreu del món (des del proper ‘Museu do Aljube Resistência e Liberdade’ de Lisboa, al ‘Museo Sitio de Memoria ESMA’ de Buenos Aires, passant pel berlinés ‘Topografía del terror’), ja en març de 2023 sent Tello titular de l’àrea, es va visitar i determinar amb el servei de Patrimoni Històric que seria l’Alqueria Beato Gaspar Bono la seu d’este centre d’interpretació, per al que es va demanar la seua adscripció de cara a iniciar la pertinent rehabilitació i adequació.

De la mateixa manera, el canvi de govern va interrompre la gestió de la instal·lació dels Taulells de la Memòria del projecte Construint Memòria, a un espai visible de la Ciutat. I a hores d’ara, deu mesos després de l’arribada de Catalá a l’alcaldia, com ha assenyalat la regidora Gloria Tello, “no hem tingut cap novetat d’una cosa ni de l’altra”.

És per això que des de Compromís Tello ha demanat al govern municipal els terminis concrets de les actuacions que pensen fer en l’àmbit de la Memòria Democràtica, de cara a determinar si algun d’estos projectes continua en marxa, ha afegit algun en la línia d’estes iniciatives “que són un deure moral i legal, i que enforteixen i neutralitzen l’oblit i eviten la repetició dels episodis més tràgics de la història”; o si, al contrari “l’equip que lidera Catalá s’alinea amb el del seu company Mazón en un vergonyós blanqueig del franquisme i de la xacra de retard i misèria que va suposar per a tot el país. Vorem”.