• Compromís presenta una bateria de propostes per a revitalitzar la Capital Verda Europea, en el marc del govern alternatiu de València.

• Campillo diu que la capitalitat era un motiu d’orgull per a València però assegura que Català ha aconseguit fer el ridícul i desprestigiar el guardó.

• Els valencianistes critiquen que les propostes anunciades hui pel govern són la gran majoria projectes de Joan Ribó, ja licitats en el passat mandat.

Compromís ha criticat hui la gestió que està fent Catalá de la Capitalitat Verda Europea, ja que consideren que suposa “un marró” per a Catalá i el seu govern “negacionista del canvi climàtic”. El regidor Sergi Campillo, acompanyat dels regidors Pere Fuset i Giuseppe Grezzi, ha denunciat que Catalá ha perdut ja quatre mesos de Capitalitat Verda Europea, i com a mostra ha indicat que no ha sigut fins ara en ple mes d’abril quan s’ha iniciat el contracte dels servicis de disseny, organització i producció d’esdeveniments, i estratègia de comunicació, disseny de creativitats gràfiques i audiovisuals de la Capitalitat Verda.

La formació valencianista acusa al govern municipal d’haver-se “adormit” amb la Capitalitat Verda Europea, tot i que el full de ruta estava més que clar i que l’equip tècnic que havia treballat durant l’anterior govern es va posar a disposició del nou. Per això, Compromís presentarà en la reunió de la Comissió de seguiment una proposta formal “per recuperar activitats que es van presentar a la Comissió Europea i que este govern ha desistit de fer”.

Compromís, per tant, continua incidint en la seua línia de treball de “govern alternatiu de València”, presentant tota una bateria de propostes “que Catalá ha oblidat”, centrades en la renaturalització de la ciutat, la mobilitat sostenible i les Falles, tot i que també des de Compromís reclamen a Catalá reprendre l’Estratègia Urbana València 2030, finançada amb fons europeus, i recuperar el lema “On a mission Together”.

Campillo ha recordat recorda que “este lema és de la candidatura a la qual tots els grups polítics excepte la ultradreta hi vam donar suport, precisament perquè este era un projecte de ciutat, no d’un partit i no d’un govern”.

Giuseppe Grezzi ha presentat quatre propostes que tenen a vore amb la mobilitat sostenible, com el Bicifest, un programa d’activitats per promoure l’ús de la bici que proposa realitzar coincidint amb el festival ‘Ciclosferia’. També ha proposat una trobada de les Ciutats que Caminen, un Fòrum Internacional de Mobilitat Sostenible coincidint amb les iniciatives que se desenvolupen en totes les ciutats europees en el marc de la ‘European Mobility Week’ i l’impuls de la Ciutat Amigable dels Xiquets.

El regidor Pere Fuset per la seua banda, ha fet propostes per accelerar la transició cap a unes Falles més sostenibles, recompensant econòmicament en els pròxims exercicis fallers un suplement extra a les comissions falleres i artistes que aposten pels materials alternatius al suro blanc derivat del petroli. També ha proposat la creació dels premis Bunyol verd amb incentius econòmics a la sostenibilitat en la festa, augmentar la retribució econòmica per a les disparades amb elements pirotècnics amb zero residus plàstics i apostar per la renaturalització de l’ornamentació festiva apostant pels elements vegetals, tèxtils i orgànics. Finalment, ha destacat recuperar la iniciativa de recuperar els gots sostenibles.

Campillo ha proposat introduir “el meu barri en transició”, una proposta per a que de manera participativa, el veïnat dels barris de la ciutat puguen dissenyar l’estratègia d’adaptació i mitigació al canvi climàtic, un cicle de Ciutat Verda a la Mostra de València 2024, un fòrum europeu de contractació pública per a la transició verda, un debat sobre cuina sostenible i de proximitat i una Escola d’Estiu Verda en col·laboració amb les universitats públiques.

CAP NOVETAT EN LES PROPOSTES DEL GOVERN

Finalment, des de Compromís han criticat que les propostes anunciades hui per l’administració de Catalá són la gran majoria projectes que vénen del govern Joan Ribó, ja licitats en el passat mandat: Carrils bici, nous conductors de l’EMT, projecte de places d’aparcament sensoritzades, punts de càrrega per a vehicles elèctrics, etc…

Així, Campillo ha dit que la capitalitat era un motiu d’orgull per a València però assegura que ara Catalá ha aconseguit fer el ridícul i desprestigiar el guardó, amb crides d’atenció provinnets de la Unió Europea, i sense aportar cap idea nova ni aprofitar el potencial d’este reconeixement.