En una nova resolució el Síndic assenyala que l’Ajuntament s’ha negat a atendre les seues recomanacions sobre el dret d’empara pel qual l’Alcaldia ha de tutelar i protegir el dret d’informació dels regidors quan demanen dades i informacions. Respon així a una queixa formulada pel regidor de Compromís per València Sergi Campillo davant les deficients respostes que dona el govern de PP i Vox a les peticions dels grups de l’oposició en plens i comissions. Una mostra més, com denuncia Campillo, de “l’absoluta falta de transparència de Catalá”.

La queixa al Síndic de Greuges plantejada pel regidor de Compromís s’origina arran d’un recurs d’empara que presenta Sergi Campillo a l’alcaldessa per la falta de resposta del govern municipal a una pregunta a la Comissió d’Urbanisme. En eixe moment, l’Alcaldia fa una interpretació restrictiva del dret d’empara i no accepta el recurs del regidor.

Campiloo en la Rueda de prensa del pleno

El Síndic de Greuges recorda que les preguntes per escrit a plens i comissions són part del dret d’informació i que el Reglament Orgànic del Ple assenyala que el dret d’empara haurà de ser resolt per l’Alcaldia en el termini màxim de deu dies i no cap una altra interpretació per atendre este dret fonamental dels regidors i regidores. Considera, a més, que la resposta enviada a esta institució per part del govern municipal evidencia que “des de l’Ajuntament de València no s’han realitzat les actuacions necessàries per a atendre les recomanacions” i assenyala que “este comportament ha impedit assolir, de manera efectiva, la satisfacció dels drets reclamats per la persona promotora de la queixa”.

El regidor de Compromís per València Sergi Campillo assegura que “ja hem perdut el compte de la quantitat de vegades que el Síndic de Greuges ens ha  donat la raó per l’absoluta falta de transparència del govern de Catalá. Esta vegada ha sigut per les deficients respostes que donen els regidors de govern a les peticions dels grups de l’oposició en plens i comissions. L’alcaldessa en lloc d’emparar als regidors de l’oposició en el nostre legítim dret a la informació ha decidit donar-nos l’esquena i avalar unes pràctiques antidemocràtiques”.

Ara, el Síndic de Greuges publicarà esta resolució amb les consideracions en la web de la institució i ha d’informar també a les Corts de la negativa del govern municipal a assumir el seu dictamen. Campillo destaca que “la tasca de l’oposició és fonamental per a tindre una democràcia sana però sembla que a Catalá li interessa més una altra cosa: l’opacitat i entrebancar el control a la gestió del govern”.