Segons ha revelat la formació valencianista, l’Ajuntament de València va autoritzar l’empresa arrendatària de la Plaça de Bous, Nautalia Viatges SL, a realitzar un esdeveniment de bous embolats en la plaça del carrer Xàtiva estes festes, però per a un dia després de la data en la qual efectivament van ser realitzats.

Com es pot veure a la llum de la resolució de l’àrea competent, l’autorització de l’esdeveniment “Suelta de vacas, bou de corro y toros embolados” estava condicionada al seu desenvolupament entre les 22 hores del 17 de març i les 3.30 hores del dia 18. Concretament 24 hores després que l’activitat es realitzara sense l’autorització pertinent la nit del dissabte 16 com estava anunciada.

“El dia 14 l’Ajuntament emetia la seua autorització per a la nit del 17, i més de 48 hores després, la nit del 16, se celebrava l’espectacle de tortura animal i perill públic en la plaça de bous sense que ningú, ni l’organització ni el propi Ajuntament, ni les empreses asseguradores, ni els serveis mèdics, ni cap dels actors involucrats en un esdeveniment tan perillós, s’adonara que l’estaven realitzant sense comptar efectivament amb una autorització en regla, o almenys això voldran ara fer-nos creure”, apunta la coportaveu de Compromís i ex regidora de Benestar Animal, Gloria Tello. “Amb eixe grau d’irresponsabilitat”, afig, “el govern de Maria José Català va posar en perill la integritat de les persones i va subratllar el seu suport a la tortura taurina per a marcar perfil propi”.

L’esdeveniment es va realitzar, com es va anunciar insistentment i encara es pot veure en xarxes socials, la nit del dissabte 16 de març, podent vore’s un resum dels actes de maltractament animal en la pàgina de Facebook de Toropasión Espectacles. Curiosament, l’empresa va pujar el vídeo de l’activitat a la xarxa social un parell d’hores abans fins i tot de tindre permís per a realitzar-la. En el vídeo (i en altres gravats per assistents) es pot observar a més que, malgrat la massiva presència de veïns i visitants a la ciutat i l’airejada “gran afició” d’esta modalitat de maltractament animal, l’esdeveniment no va registrar ni mitja entrada.

“El PP va llançar la seua fanfarronada i va voler autoritzar eixe esperpent, però pel motiu que siga no el va fer correctament. Afortunadament, malgrat la tortura patida pels animals, no vam haver de lamentar desgràcies personals. Però què hauria passat si hagueren succeït? Qui assumiria les responsabilitats? Hui li preguntarem en el Ple a la mateixa María José Catalá i esperem que ens responga, que ens diga com les depurarà”, conclou Tello.