Des de l’entrada en vigor de les noves lleis de Benestar Animal autonòmica i estatal la passada primavera el govern municipal de PP i VOX no ha fet cap pas per adequar la seua actuació les competències que estes lleis l’atorguen. Així ho ha reconegut el mateix equip de María José Catalá a preguntes de la regidora i coportaveu de Compromís, Gloria Tello, que exigeix a Catalá que es posicione en una qüestió important per a centenars de milers de valencians —la del benestar animal tant dels animals domèstics com els utilitzats a presumptes espectacles— en la qual tant PP com Vox han manifestat estar rotundament en contra.

Cal recordar que en els últims anys, des dels governs progressistes es van impulsar noves lleis que permeteren donar resposta a la nova sensibilitat social que reclama respecte pels animals com a éssers amb sentiments que són. És així com al final de la passada legislatura, tant des del govern d’Espanya com des del govern autonòmic del Botànic es van aprovar noves lleis que comporten una sèrie d’obligacions legals noves també per a les administracions locals.

Tant la llei autonòmica 2/2023, de 13 de març, de protecció, benestar i tinença d’animals de companyia com la Llei estatal 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i benestar dels animals, incorporen obligacions i competències concretes a les entitats locals en este àmbit. Així, tant la recollida i atenció dels animals abandonats, com l’accés als establiments, espais públics i transports, el foment de la convivència com les competències molt concretes en la gestió de les colònies felines constitueixen obligacions de les entitats locals d’acord amb la normativa legal estatal.

Però és que la llei autonòmica, aprovada el darrer mes de març de 2023, estableix noves competències com són la de “recollir, acollir i gestionar l’adopció de qualsevol animal de companyia” o “crear protocols d’actuació per a aquells animals en situació de desempar per circumstàncies de força major o vulnerabilitat del seu responsable legal”, en virtut del seu article 34. Açò implica que, a partir d’ara, cada adopció que es faça en la ciutat de València, també les que es realitzen entre particulars, hauran de ser notificades i supervisades per l’Ajuntament. Una nova competència que suposa un augment important en la supervisió municipal i en els recursos que ha de destinar”.

Però, com denuncia Compromís i ha reconegut el mateix govern, PP i Vox no han fet res per acomplir-les. “Este nou escenari normatiu obliga les entitats locals a adaptar tant la seua normativa en forma d’ordenances com la seua pràctica i procediments d’actuació per tal d’assumir i donar resposta a estes noves obligacions i competències legals per assegurar la deguda protecció dels animals amb qui compartim ciutat”, subratlla Tello. “Però l’actual govern del PP, quasi un any després de l’aprovació d’estes lleis, no sembla tindre la més mínima preocupació ni interés a continuar garantint una posició de referència, com era la que ocupava València, dins les administracions públiques; per a garantir les polítiques de protecció animal”, afegeix.

Per això, conclou l’exregidora de Benestar Animal, “resulta trist confirmar com per al nou executiu municipal del PP junt amb els seus socis de VOX el benestar animal ha desaparegut del full de ruta d’acció política. Després de huit anys d’haver aconseguit situar València com una ciutat capdavantera en la protecció dels animals amb els governs de Compromís, l’actual alcaldessa no sols va eliminar la Regidoria de Benestar Animal i ha rebutjat projectes necessaris i ja iniciats com els nous centres d’acollida d’animals abandonats, sinó que ara comprovem com, en 8 mesos de govern, encara no s’han plantejat com adaptar la normativa municipal a les noves obligacions i competències que les Lleis de benestar animal han comportat.”

Algunes de les responsabilitats que esta nova llei atribueix a l’Ajuntament de València:

-Establir un cens de les espècies d’animals de companyia que, com a novetat, també inclou als gats i a altres espècies.

-Divulgar els continguts de la llei pel territori i dur a terme campanyes.

-Desenvolupar convenis amb centres veterinaris per contribuir a l’esterilització, la identificació o l’atenció d’urgències veterinàries.

-Protocols d’actuació i plans d’evacuació i emergència de tots els animals que es troben en el terme municipal.