·         Robles critica la deixadesa i la falta de previsió de Català en l’organització de les falles, amb el tancament perimetral de la Llotja que arriba tard o amb els urinaris públics encara sense instal·lar.

La portaveu de Compromís a l’Ajuntament de València, Papi Robles, i el regidor Pere Fuset (anterior responsable de Cultura Festiva), han oferit hui un esmorzar informatiu faller en el què han desgranat les distintes propostes del partit valencianista per a millorar la festa. D’altra banda, han denunciat la “falta de previsió” i la “impunitat” de Català en estes falles. Robles ha començat per traslladar un missatge de solidaritat i ànim a la comissió Joan Aguiló – Gaspar Aguilar pel desafortunat incident que han patit esta nit, en el què s’ha cremat part de la seua carpa.

Accelerar la transició cap a unes Falles més sostenibles. Esta és una de les principals propostes de Fuset, per a qui “caldria primar econòmicament les ajudes a les comissions falleres i als artistes que aposten per materials alternatius al suro blanc derivat del petroli”.

Però també per a les que “prescindisquen d’ocupar l’espai públic de “llocs de venda d’alcohol” i “llocs de xoriços a la graella”, de forma que es reduisquen de manera dràstica els conflictes amb el veïnat i els comerciants. Per a Fuset, “calen menys mojiteries i més orxateries”. En definitiva una “fer una repensada al model econòmic de les Falles”.  

Fuset ha criticat que algunes subvencions al patrimoni de les Falles hagen disminuït amb el govern de Català i ha recordat que moltes de les ajudes actuals, com les dels de bandes de musica i pirotècnia, les va aprovar per primera vegada el govern de Joan Ribó.

El regidor valencianista també considera necessari “recuperar en els pròxims anys la programació de mascletaes als barris” i ha recordat les programades pel govern de Compromís darrerament “per fomentar la descentralització de la festa fallera”.

À PUNT I LA NIT DEL FOC

Fuset ha instat a la senyora Català a introduir en el conveni de l’Ajuntament amb la televisió pública la retransmissió de la Nit del Foc, “per ser l’espectacle pirotècnic més important de les Falles de València”, ha asseverat. A més, ha animat a garantir que el senyal televisiu puga emprar-se per altres televisions estatals i internacionals.

ALTRES PROPOSTES

Recuperar la Mesa de treball pels Artistes Fallers, continuar promovent el camí cap a la plena igualtat entre homes i dones a la festa fallera, promocionar la música valenciana i constituir un grup de treball entre entitats veïnals, falleres i tècnics municipals per adaptar l’Ordenança de Soroll a la realitat de les comissions falleres i la resta d’entitats festives, així com al dret al descans del veïnat, són altres propostes que conformen el decàleg d’iniciatives que formula Compromís.

FALTA DE PREVISIÓ I IMPUNITAT DE CATALÀ

Per la seua banda, la portaveu Papi Robles, ha sigut contundent respecte a l’actitud de la senyora Catalá, que “quan estava a l’oposició era molt dura carregant contra el govern de Compromís per les mostres d’incivisme demostrades per algunes persones durant les Falles, però des del govern ha demostrat una falta de previsió i una permissivitat absolutes amb les pixades i vòmits en el nostre patrimoni”.

 Papi ha explicat que, des de Compromís, no volen fer com Català, “perquè sabem molt bé com de difícil és gestionar un esdeveniment com les Falles. Però sí volem assenyalar la seua hipocresia, quan s’ha passat 4 anys parlant de la brutícia en la Llotja i l’Església de Sant Joan del Mercat, i això que el govern de Compromís va col·locar protecció davant la Llotja i seguretat privada i urinaris públics per tota la ciutat i ella arriba molt tard en tot açò, desgraciadament”.

Robles ha interpel·lat Català: “On estaven este cap de setmana els urinaris públics que havia anunciat Català? Per què la Llotja no tenia eixa vigilància i protecció que ella mateixa exigia? On estan els gots reutilitzables l’any de la capitalitat verda europea, que els anys anteriors es van fer des de l’Ajuntament i es van repartir a les comissions de falla?”.

Per a Robles, “estem veient dos coses, que ja portem temps observant en l’àrea festiva al llarg de 9 mesos, improvisació i deixadesa”, ha conclós.