La formació valencianista impulsarà una sèrie d’iniciatives perquè l’Ajuntament prenga des d’ara mateix les mesures necessàries per a complir els nous límits de contaminació a complir en 2030 acordats a la Unió Europea.

Així ho ha anunciat aquest matí el seu regidor Giuseppe Grezzi, després de donar-se a conéixer l’acord provisional al que han arribat este dimarts els Estats de la UE en l’Eurocambra i el Consell d’Europa per a reduir en més de la meitat els límits de les substàncies més nocives per a la salut humana. L’objectiu? Millorar la qualitat de l’aire que respiren els ciutadans europeus i rebaixar així la gran quantitat de morts prematures, fins a 300.000 a l’any, relacionades amb la contaminació atmosfèrica.

“Els nous límits anuals anunciats, que passen de 25 µg/m³ a 10 µg/m³ per al PM₂,₅; i de 40 µg/m³ a 20 µg/m³, per al NO2, segueixen sense ser els recomanats per l’Organització Mundial de la Salut, però són ambiciosos. Sense anar més lluny, cap estació de mesurament de València els complia en 2019, encara que ja llavors es notava el descens provocat per les mesures de foment de la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic empreses des de 2015. No obstant això, en 2021 i 2022 ja freguàrem eixos límits i fins i tot els rebaixàrem en algunes estacions”, resumeix Grezzi, que va estar al capdavant dels canvis en matèria de Mobilitat que van possibilitar esta fita. De fet, l’Observatori Espanyol de la Sostenibilitat va certificar que València en 2021 va ser la gran ciutat d’Espanya que més va reduir el NO2 (-15%) i PM10 (-27%).

No obstant això, adverteix Grezzi, el gir a favor del retorn indiscriminat del trànsit privat emprés pel govern de PP i Vox liderat per María José Català, que ja està suposant un increment gradual del trànsit a la ciutat, “truncarà de ben segur esta evolució”. Per això, afig Grezzi, “Compromís emplaçarem a tot el Ple a retornar a la ciutat a la senda d’èxit marcada en els últims huit anys, recuperar el lideratge en l’estat i l’exemple a Europa de polítiques verdes, i, com correspon a la Capital Verda Europea, tornar a les polítiques de reducció del trànsit i les emissions contaminants i el foment de la mobilitat sostenible, de cara a no sols complir els objectius que marca Europa, sinó a millorar-los àmpliament en benefici de tota la ciutadania”.

En eixe sentit, sosté Grezzi, “el govern municipal ha de donar un gir a les seues polítiques procontaminació i reprendre projectes com el de Pérez Galdós o el Corredor Verd pel bulevard García Lorca, com estaven plantejats, ampliant zones verdes i no introduint nou trànsit a la ciutat. És cert que el govern de Català serà un parèntesi de tres anys en la millora que s’estava produint a la ciutat, però a la seua mà està que eixe parèntesi no perjudique la salut de la ciutadania”.

Més reconeixements a la València de Compromís

De fet, recorda també Grezzi, mentre el govern de Català continua fent passos arrere en política mediambiental i sostenible amb noves mesures per a fomentar el trànsit motoritzat indiscriminat a la ciutat, València continua rebent el reconeixement internacional pels canvis realitzats durant les dues legislatures de govern de Joan Ribó.

El més recent, els elogis rebuts durant els últims dies per part de Chris Bruntlett, de la Dutch Cycling Embassy, un dels principals experts i prescriptors mundials en matèria de mobilitat ciclista. “La veritat és que és molt satisfactori que els teus referents, gent de tantíssim prestigi internacional, elogien el teu treball, especialment quan durant anys has rebut atacs tan furibunds d’alguns dels nostres representants i els seus portaveus, que ara no saben on amagar-se ni poden fer seus eixes fites”, apunta Grezzi. No obstant això, afig, “l’important és que la ciutadania siga conscient i estiga orgullosa d’eixos assoliments, que també són seus, i també de com de contaminants i nocius van ser aquells atacs a la mobilitat sostenible, de cara al fet que no tornem a ser víctimes d’unes campanyes que acaben desembocant en la nefasta política i les seues conseqüències que ara patim del govern local”.