Segons les dades municipals, les persones que estan esperant a la resolució dels expedients de tramitació ha passat d’un total de 1.794 a 6.195 en els 6 primers mesos del govern de Catalá. Una acumulació que, per exemple, en el cas de les persones que estan esperant l’informe tècnic de revisió arriba fins a un 737 per cent més. La portaveu de Compromís per València Papi Robles considera que la situació està “fora de control” i exigeix al govern municipal posar en marxa un Pla de xoc per reduir-la.

La portaveu del Grup municipal de Compromís Papi Robles acompanyada de la regidora Lucía Beamud han posat damunt la taula “dades contundents” respecte a l’estat de la llista de la dependència en la ciutat de València: Les persones que estan a l’espera de la tramitació s’han triplicat en només 6 mesos de govern de María José Catalá. En concret, la llista dels qui estan esperant l’Informe Social d’Entorn (ISES) s’ha incrementat un 360 per cent, la llista per a les valoracions ha augmentat un 169 per cent i els qui estan esperant l’Informe Tècnic de Revisió arriba fins a un 737 per cent més. En total, s’ha passat d’una llista de 1.794 persones a acumular fins a 6.195. Són dades “alarmants” com ha assenyalat Robles, qui a més ha criticat que “ha costat accedir a elles perquè Catalá està convertint l’Ajuntament en una cosa impermeable i opaca que dificulta la tasca de fiscalització que fem des de l’oposició”.

Papi Robles ha avançat que Compromís aportarà estes dades al Síndic de Greuges qui en un resolució del 15 de gener de 2024 ja adverteix de que “la situació assenyalada és tan preocupant que esta institució entén que resulta necessària l’adopció, amb urgència, de mesures que permeten reduir la llista d’espera”, recomanant a l’Ajuntament de València que “pose en marxa el Pla de xoc de valoració, amb la finalitat de reduir la llista d’espera per a valoracions de dependència (tant inicials com de revisió)”. En este mateix sentit, la portaveu de Compromís ha anunciat que presentarà al pròxim Ple municipal una moció “instant a Catalá a que faça cas d’estes recomanacions i desenvolupe este Pla de xoc per revertir la desfeta dels servicis socials”.

Robles es pregunta “què ha estat fent el PP que en temps rècord ha multiplicat per tres les persones en llista d’espera, a banda de parlar de fer estanys en el Jardí del Túria per expulsar a les persones en situació d’extrema vulnerabilitat?” i ha exigit a Catalá que “es deixe de fer de tertuliana i es dedique a fer d’alcaldessa pel bé de tots i de totes. Cada temps que la senyora Catalá es dedica a fer de tertuliana no està fent les polítiques que ajuden a les famílies a viure millor i més tranquil·les en esta ciutat”.

Per a la regidora Lucía Beamud “hem tornat al passat, eixe passat de gestió absolutament negligent per part del PP en la dependència”. Beamud ha posat en valor el treball desenvolupat pel govern de Joan Ribó en els últims 8 anys “diguérem que veníem a salvar persones i per això vam apostar per incrementar el pressupost i els professionals dels servicis socials (de 280 persones a 551). A l’any 2015, amb el PP, només 8.600 persones tenien reconeguda la dependència a la ciutat de València i a data de maig de 2023 hi havia 36.650 persones dins del sistema de dependència , un 326% més. Això significa que s’ha multiplicat per 4 les persones majors o amb discapacitat cuidades i ateses pel sistema de servicis socials. I això significa que estàvem a poques setmanes d’acabar amb eixes llistes d’espera històriques que lamentablement patíem quan governava el PP a la ciutat i a la Generalitat”.

Beamud ha assegurat que “quan parlem del dret a la dependència estem parlant de la dignitat de les persones. Per primera vegada en la història València va passar a tindre una llista d’espera a zero. I tot això ho vam fer a partir de les dades dramàtiques que havia deixat el PP i amb la pandèmia de per mig que va impedir que els tècnics i les tècniques durant un temps pogueren anar a les cases a fer les corresponents valoracions i informes. En este moment vam posar en marxa un pla de xoc i ara Catalá només ha d’utilitzar la fórmula de Compromís per a reduir la llista d’espera de la dependència”.

Resposta del govern municipal

En resposta al portaveu del govern municipal Juan Carlos Caballero que atribueix a l’anterior govern autonòmic l’acumulació generada en l’Ajuntament durant els últims 6 mesos, Beamud ha assegurat que “al PP se li oblida que va ser el responsable de deixar milers de caixes de sol·licituds de dependència en armaris. Persones que morien esperant el seu dret. Hui ens trobem en este retorn al passat. València en maig de 2023 va deixar a zero l’espera a la dependència i en 6 mesos de govern de Catalá ha triplicat l’espera de majors i discapacitats. La resposta del senyor Caballero és un exemple de crueltat i un insult cap a dependents i les seues famílies”.