El regidor de Compromís per València Pere Fuset ha instat hui al govern municipal de Maria José Català a celebrar “com correspon” el centenari del naixement del poeta i periodista valencià Vicent Andrés Estellés després que la Diputació de València confirmara ahir que celebraria l’efemèride amb diversos actes propis i altres en coordinació amb els ajuntaments. 

Compromís recorda que el 4 de setembre del 2024 farà cent anys del naixement de Vicent Andrés Estellés, una de les personalitats més importants de les lletres valencianes modernes. Fins al moment les institucions  valencianes  resultants  de  les  eleccions  del  maig  del  passat  any  no  havien manifestat cap interès per celebrar esta efemèride com si s’ha fet amb altres personalitats valencianes rellevants i com s’havia anunciat amb anterioritat als canvis polítics.

Ahir, en canvi, pocs dies després que Compromís registrara una proposta en forma de moció a la Diputació de València, la institució va avançar que trencaria el silenci d’altres administracions governades pel Partit Popular i si celebraria l’Any Estellés.

Fuset explica que aprofitant la moció de Benestar i Cultura de l’Ajuntament de València la formació valencianista va preguntar al govern municipal de PP i Vox sobre les seues intencions al respecte del centenari. En concret  el regidor valencianista va preguntar sobre quines  activitats,  exposicions,  publicacions  i  accions  divulgatives  té  previst  realitzar l’Ajuntament  de  València  per  a  celebrar  el  centenari  del  poeta  valencià  Vicent  Andrés Estellés així com si     l’Ajuntament  de  València té intenció de sumar-se  a  les  peticions  per  a  la  declaració  de l’Any Estellés realitzades per nombrosos ajuntaments de València.

En la seua breu resposta la delegació d’Acció Cultural contesta que està treballant  en  el  programa  d’activitats  que  desenvoluparà  amb  motiu  de  la  commemoració  del Centenari  del  Poeta  Vicent  Andrés  Estellés.  I sense concretar més afirmen que les  activitats  a  realitzar  seran,  unes  pròpies,  a iniciativa municipal i altres en col·laboració amb institucions.

Fuset ha demanat a Català “que trenquen amb tot sectarisme i concreten quines seran eixes activitats i si estaran a l’altura entre els que dignifiquen com cal un dels grans noms de les lletres valencianes o entre els qui el marginen i ignoren”.