La creació d’una mitjana enjardinada i l’eliminació d’un carril de circulació és un projecte aprovat als pressupostos participatius i que va deixar enllestit el govern de Joan Ribó. També inclou baixar a la calçada el tram de carril bici que ara mateix està damunt de la vorera de la Gran Via Germanies.

Compromís per València traslladarà esta qüestió a la Comissió d’Urbanisme que es celebrarà la setmana que ve. “Volem saber per què a una obra aprovada i que és una demanda dels veïns i veïnes, Catalá ha decidit no destinar ni un euro en el pressupost municipal de 2024”, assenyala el regidor Sergi Campillo qui considera que “és projecte imprescindible per humanitzar una avinguda de nou carrils que és una font de contaminació acústica i de l’aire”.

“El projecte per a humanitzar la Gran Via Germanies va ser redactat i aprovat per l’anterior govern tot i que malauradament, degut a la pujada de preus tan ràpida dels dos últims anys, la licitació va quedar deserta. Ara el nou govern l’únic que ha de fer és tornar a licitar l’obra actualitzant el preu”, explica Campillo. El també regidor de Compromís Giuseppe Grezzi assenyala que “si de veres és la ‘legislatura del peatón’, este projecte és necessari perquè millorarà l’accessibilitat i la seguretat de les moltes persones que caminen, que ara tenen un espai molt reduït i també dels usuaris de la bici, patinets i cadires de rodes, per tindre una connexió segura i directa cap al tram del carril bici del carrer Russafa.”

El projecte de creació d’una mitjana central enjardinada a la gran via de les Germanies per reduir la contaminació acústica, tal com havia demanat el veïnat, suposa suprimir un carril de circulació i, en el seu lloc, es farà una línia verda que contindrà arbres, palmeres i vegetació arbustiva. Es calcula que en passar de nou a huit carrils, les emissions sonores baixaran un 11%, i amb la vegetació el nivell acústic en les vivendes disminuirà un 20%. L’actuació també contempla l’ampliació del pas de vianants entre els carrers de Cadis i Castelló i la creació d’un altre paral·lel que connectaran de manera més adequada les dues parts de la Gran Via. En el projecte es va incorporar una observança arqueològica patrimonial per trobar-se també en la zona un refugi de la Guerra Civil. L’obra comptava amb un pressupost inicial de 120.000 euros. “Este és un projecte que ha seguit una tramitació complicada però és fonamental per ajudar a millorar el paisatge urbà, reduir la contaminació acústica i fer de la Gran Via un bulevard verd” destaca Sergi Campillo.