Fruit de la gran aposta que durant el govern de Joan Ribó l’Ajuntament de València va fer per tal de recuperar i posar en valor la figura de Vicente Blasco Ibáñez, la seua neta Gloria Llorca va deixar en herència a la Casa Museu municipal a principis de l’any 2023 una suma superior als 100.000 euros amb l’objectiu de poder seguir intensificant l’estudi i la cura d’un dels valencians més universals.

Tal com recorda la regidora de Compromís i exregidora de Cultura Gloria Tello, la última voluntat de Gloria Llorca, expressada por mitjà del seu testament, incloïa l’obligació expressa i específica d’invertir els diners en el xalet on va viure l’escriptor, un edifici de propietat municipal i que gestiona el Servei de Patrimoni Històric i Artístic de l’Ajuntament de València.

La reivindicació de la figura de Blasco Ibáñez va ser una constant durant el mandat de Joan Ribó.

En resposta a una pregunta presentada per Compromís en la Comissió municipal de Cultura per tal de conèixer en quins conceptes concrets ha determinat el nou govern municipal de PP i Vox invertir esta quantitat econòmica corresponent a l’herència, el govern reconeix que no han concretat encara amb quina finalitat ni quines actuacions tenen pensat dur a terme per a potenciar la figura d’un dels valencians més universals com és el cas de Vicente Blasco Ibáñez.

En declaracions, la coportaveu de Compromís per València Gloria Tello lamenta que “després de més de set mesos de govern municipal i tenint tot l’expedient administratiu a punt, que vam deixar preparat, per tal d’invertir la quantia de l’herència de la neta de Blasco Ibáñez en accions concretes; el govern de María José Catalá sembla no tindre cap interès en dur a terme la inversió.

Demostren, una vegada més, que són un govern sense iniciativa política en potenciar la cultura i en posar en valor figures fonamentals en la creació de la identitat valenciana com és el cas de Vicente Blasco Ibáñez, una figura clau a la ciutat de València’’. A més a més, enguany se celebra una efemèride vinculada a la figura de l’escriptor com és el 130 aniversari d’una de les seues obres més cèlebres, ‘Arroz y Tartana’, i el govern de Catalá no ha anunciat cap tipus de proposta per celebrar-la.

Esta falta d’interés i d’iniciativa política del govern de PP i VOX contrasta amb el gran esforç que els governs de Compromís, des de l’any 2015, encapçalats per Joan Ribó; van realitzar per tal de posar en valor la figura de Vicente Blasco Ibáñez i de potenciar la Casa Museu municipal. Des de els realitzats pel 150 aniversari naixement Blasco Ibáñez amb el disseny d’un intens programa d’activitats durant tot l’any 2017, fins a la renovació de la pàgina web, passant per totes les obres de manteniment i restauració de la Casa Museu i el seu contingut.

“Hui el regidor de Cultura, José Luis Moreno, s’ha reunit amb el director de la Casa Museu Blasco Ibáñez. Esperem que haja servit perquè el govern de Català s’espavile i faça un gir al passotisme que fins ara està mostrant el govern del PP cap a l’escriptor republicà i, perquè no dir-ho cap a la memòria i el regal que va fer a la ciutat la seua neta”, ha conclòs Tello.