La regidora de Compromís i ex-titular de Cultura, Gloria Tello, ha denunciat com —per acció u omissió— el govern de María José Català ha aturat la formalització de l’adjudicació per obrir els nous cinc centres culturals de València creats pel govern de Joan Ribó, privant al veïnat de gaudir d’estes infraestructures culturals i de la programació cultural que s’hauria d’estar ja desenvolupant en elles.

Malgrat que al passat mes d’abril, amb Compromís al govern, ja es varen publicar els plecs a la Plataforma de Contractació Pública i es varen començar a rebre les propostes dels contractistes, i en setembre ja s’havien determinat les empreses adjudicatàries, res s’ha mogut des de llavors. I com assenyala Tello. esta paràlisi en la gestió de la cultura municipal també provoca que els professionals de la cultura que varen resultar adjudicataris d’esta gestió i tots aquells als que s’hauria d’estar contractant per desenvolupar les programacions, acaben l’any sense percebre els més de 360.000 euros previstos pel seu treball en els últims mesos del present any 2023.

La Nau de Ribes Espai Cultural, Reina 121, l’Escorxador del Cabanyal, el xalet d’Abén al Abbar i l’Alqueria d’Albors a Orriols, varen ser apostes decidides de Compromís per descentralitzar la cultura, acostar-la a la ciutadania, anar dotant als barris d’infraestructures culturals públiques, al mateix temps que es rehabilitaven espais amb interés patrimonial, i també s’apostava per afavorir la contractació de professionals de la cultura tant per dur a terme la gestió com la programació de qualitat a estes dotacions públiques de nova creació.

Segons ha denunciat la coportaveu del grup municipal Compromís, Gloria Tello, “ens preocupa profundament la desídia que estem trobant en el nou govern a l’hora de posar en marxa projectes que varen nàixer del nostre esforç i treball”. Tello recorda que “des del govern de Joan Ribó vàrem deixar tot encaminat perquè estos centres estrenaren la seua programació coincidint amb el nou curs escolar i el fet d’estar a punt d’acabar l’any 2023 i que el PP no haja afavorit la posada en marxa d’estes noves 5 dotacions, malgrat haver-se adjudicat la licitació ja fa temps, ens fa sospitar que es deu a la intenció de Català de posar mesos pel mig respecte al govern de Compromís, i fer semblar que el PP ha tingut alguna responsabilitat en l’autoria de la recuperació i obertura d’estos centres, quan realment l’única aportació seua ha estat perjudicar el veïnat i als adjudicataris, llevant-los a uns la programació i als altres el treball i els ingressos”.

Imatge de l’interior de Reina 121.

De fet, recorda la regidora, “Compromís havia reservat 365.955,57 € per a dur a terme la gestió i les programacions culturals als últims mesos d’enguany, una realitat que inexplicablement s’ha vist paralitzada, sense que el nou govern haja donat cap explicació. És per això que, al demanar l’accés a tots els expedients vinculats a l’obertura d’estos centres, ens hem trobat també la desagradable sorpresa de com la compra del mobiliari i l’equipament tècnic per a dotar estos centres, s’ha vist endarrerida en excés durant moltes setmanes i casualment s’ha reprès precisament al nosaltres demanar revisar la documentació, després d’haver-se fet algun xicotet avanç també precisament al passat mes d’octubre després de la nostra primera denuncia pública”.

És per això que, en paraules de Tello, “malgrat haver-ho denunciat el passat mes d’octubre, hem continuat vivint injustificats retards en la gestió de cada pas administratiu que entenem obeeixen a una deixadesa absoluta o a una trista intencionalitat política”.

El xalet d’Abén al Abbar, restaurat pel govern de Compromís.

“Després de dues legislatures consagrades a l’aposta per la cultura, pels seus professionals i per acostar-la a la ciutadania, conscients que calia descentralitzar-la i fer d’ella un instrument de cohesió social als nostres barris i pobles; que la gestió del nou govern de PP i Vox no es reflectisca en un intent de superar-nos, sinó en fer trampes al solitari per fer semblar que el nostre treball és seu, deu ser francament decebedor per als seus votants”, valora la coportaveu de Compromís.

“Nosaltres recuperàrem estos espais i els vam dotar d’un pressupost perquè funcionaren amb horaris amplis de matins, vesprades, nits, caps de setmana i festius inclosos, comptant amb professionals de la gestió cultural que pogueren dissenyar contingut coherent amb les necessitats de cada barri on s’ubiquen” recorda Tello; “i el PP ja ha privat al veïnat de poder gaudir-los en el darrer trimestre de 2023”, afegeix. “Ara per ara desconeguem quina és la seua agenda, però sí que tenim clara una cosa, la nova política cultural de València avantposa els interessos del PP als del veïnat, i, ens sap greu dir-ho, tampoc es caracteritza molt per la seua capacitat de treball”, ha conclòs..