Esta setmana s’han posat en funcionament dos nous carrils bici dissenyats, licitats i adjudicats pel govern de Joan Ribó, en Jesús i Torrefiel, amb la qualitat que caracteritzava al treball realitzat per l’equip de Giuseppe Grezzi, en contrast absolut amb el primer nyap de carril realitzat sobre vorera pel govern de María José Català.

La ciutat acaba així 2023 amb dos nous carrils bici de gran qualitat malgrat el canvi de govern pel fet que tota la tramitació, les subvencions europees per a la seua construcció, i posada en marxa de l’actuació es varen realitzar abans del desembarcament de l’equip de María José Català. Així, a principis de setmana es va obrir el que connecta les avingudes de Pérez Galdós i Giorgeta amb el Mercat de Jesús i que és només un tram del projecte complet que connectarà des del citat mercat fins a Ramón y Cajal a través d’un carril en calçada segregat del trànsit, de 2’5 metres d’ample, al llarg de 500 metres del carrer Jesús.

I immediatament després s’obria també el primer tram del carril bici de Peset Aleixandre, del qual s’ha posat en funcionament l’itinerari de 750 metres que discorre paral·lel al barri de Torrefiel entre la plaça de Don Bosco i l’Avinguda Joan XXIII, també en calçada evitant conflictes amb els vianants (els 750 metres restants fins al futur carril de General Avilés també obra de Compromís es posaran en marxa en uns dies).

En tots dos casos, el treball impulsat per Giuseppe Grezzi va rebre el finançament dels Fons Next Generation (que sufragarà el 45% del cost total de l’obra sense IVA) per estar en total sintonia amb les polítiques europees de foment de la mobilitat sostenible. I en tots dos casos l’obertura de les obres no ha sigut comunicada a la ciutadania pel govern de María José Català.

“És simptomàtic que estos nous carrils, resultat del nostre treball en els últims huit anys, no estiga rebent cap ressò del regidor Carbonell, que en reiterades declaracions ha manifestat la seua hostilitat cap a la bicicleta, a la qual ha tornat a relegar a la vorera en l’únic carril bici de la seua autoria fet fins ara: el vergonyós carril del pont d’Aragó”, valora Grezzi.

“Un fet que a més es corrobora a la vista de la seua sonada absència en l’Assemblea de la Xarxa de Ciutats de la Bicicleta, en la seua sessió per a triar la nova Directiva, integrada per ciutats de tots els colors polítics”, apunta l’ex titular de Mobilitat Sostenible, que recorda que “València ha passat de tindre una vicepresidència en l’entitat, que ostentava jo mateix, a no estar representada ni tan sols en l’òrgan de gestió. Una cosa incomprensible i molt preocupant, però alhora lògica a la vista que la prioritat del nou regidor de trànsit i la seua cap, i totes les mesures que estan emprenent, estan destinades al fet que el trànsit privat torne a ser l’amo dels carrers de València en contra del desig del seu veïnat”.