Compromís per València considera que l’Ajuntament, com a propietària de la llacuna de l’Albufera, ha de liderar l’exigència del compliment de la normativa del Pla Hidrològic a la Confederació que reserva una dotació de 34,51 hm3 durant l’hivern per evitar situacions com la que ara està patint el llac de falta d’aigua. El regidor Sergi Campillo acusa a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer de’incomplir amb allò que està acordat en el pla de conca i insta a l’Ajuntament a emprendre accions legals per tal de garantir que arriba l’aigua.

Campiloo en la Rueda de prensa del pleno

“Des de Compromís estem molt preocupats per la falta d’aigua al Parc natural de l’Albufera i concretament per la situació del llac. Per això, portem una moció per tal que el Ple es posicione i reivindique l’aigua necessària per garantir la supervivència de l’Albufera”. Per al regidor de Compromís per València Sergi Campillo “és incomprensible que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que representa el govern de l’Estat, estiga incomplint amb les disposicions del Pla Hidrològic del Xúquer que estableix un cabal ambiental hivernal per tal d’evitar estes situacions. Este incompliment està afectant greument a l’Albufera”. En este sentit, Campillo considera que és l’Ajuntament qui ha de liderar esta defensa i insta a la resta de grups municipals a donar un suport unànim a la moció.

A la moció, el regidor de Compromís recorda que l’Albufera és un dels parcs naturals més grans d’Espanya. Forma part de la Xarxa Natura 2000 com un dels espais més importants per a la conservació de la biodiversitat europea. També té una rellevància internacional i està inclòs en el Conveni de Ramsar que és la xarxa d’aiguamolls més importants del planeta i València va ser en 2022 la primera ciutat espanyola a ser declarada Ciutat Aiguamoll per la protecció de l’Albufera. “Tot i això, encara hui cal reivindicar la necessitat de que les zones humides d’este país tinguen la dotació hídrica necessària per a la seua supervivència perquè són una part fonamental de la protecció del territori front als efectes més adversos del canvi climàtic”, assenyala Sergi Campillo.

La moció també recorda que el Pla Hidrològic vigent de la Conca Hidrogràfica del Xúquer establix clarament, per primera volta en la història, la dotació hídrica hivernal del Parc Natural: 14,51 hm3 procedents de la Séquia Reial del Xúquer (producte de passades modernitzacions de sectors), 10 hm3 del sistema Xúquer, 10 hm3 del sistema Túria i 25,49 hm3 de la Séquia Real del Xúquer que es materialitzaran conforme es modernitzen els següents sectors de reg del seu àmbit. “No hi ha interpretació possible: en este 2023 el Parc Natural, com a dotació ambiental per garantir la seua salut ecològica, té dret a 34,51 hm3. Però la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ho nega dient que només té 14,51 hm3 i eliminant 20 hm3 de l’aigua dels sistemes Xúquer i del Túria”, lamenta Campillo.

Per això, reclama que el Ple de l’Ajuntament de València exigisca a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer el compliment estricte de la normativa del Pla Hidrològic de la Conca Hidrogràfica del Xúquer i, en cas de no atendre esta petició, insta a l’Assessoria Jurídica Municipal a establir accions legals als Tribunals. També la moció proposa demanar a la Generalitat Valenciana que aprove en el termini màxim d’un any les Normes de Gestió de l’Espai Natura 2000, on s’establisca clarament les necessitats hídriques del Parc Natural de l’Albufera.

El regidor de Compromís Sergi Campillo destaca que “no hauria de ser esta una qüestió partidista, ja que tots els grups municipals de la Corporació hauríem d’estar a favor. L’Albufera morirà si no té aigua i amb ella el propi cultiu de l’arròs en salinitzar-se sense remei”.