La portaveu de Compromís per València, Papi Robles, denuncia la improvisació i la incompetència del nou govern municipal de PP i Vox manifestada en la modificació de la xarxa d’EMT i del trànsit al seu pas pel centre de la ciutat i la consegüent deterioració de l’espai públic, mentre anuncia noves mesures del seu grup per a tractar de conservar les conquestes aconseguides els últims huit anys.

“Hui és un dia trist per a València i els seus habitants. Huit anys després que Compromís iniciara les conversions en zona de vianants de la Plaça de l’Ajuntament els últims diumenges de mes, que van ser el primer pas per a tota la recuperació d’espai públic i posada en valor de les nostres places, el Partit Popular retorna València al passat”. Amb eixes paraules la portaveu de Compromís per València ha resumit el tremend “pas arrere” dut a terme hui per l’alcaldessa María José Català en la seua gestió de la mobilitat i l’espai públic a la ciutat.

“Contra tot sentit, contra els desitjos de la ciutadania i amb la temeritat de desoir als professionals del volant, Català reintrodueix el trànsit indiscriminat en el centre de la ciutat, retallant espais per als vianants i a més posant en perill la integritat física de les persones, com no para de denunciar el comité d’empresa de l’EMT” ha recordat Robles, que assenyala que “València no es mereix una alcaldessa que deteriore la ciutat, i molt menys una alcaldessa que actue com una kamikaze però amb la vida dels altres”.

Per la seua part, el regidor Giuseppe Grezzi, el que fora regidor de Mobilitat Sostenible que va planificar i va impulsar la pacificació i conversió en zona de vianants del centre així com la reducció del trànsit en tota la ronda interior, anunciava l’abast de la moció que Compromís portarà al pròxim ple per a tractar de frenar la deterioració de la ciutat impulsat per Català: revertir els canvis realitzats en l’EMT i recuperar el doble carril bus al carrer Colón; i convertir en zona de vianants el carrer Sant Vicent Màrtir entre La Reina i la Plaça de l’Ajuntament com el tenia previst Compromís i vol la ciutadania.

“Que la gent es puge a l’autobús a la Malva-rosa o en Orriols sense saber en quina parada baixarà perquè, depenent del nivell d’embossos que hi haja en el centre, la seua línia circularà per un lloc o per un altre és un despropòsit total, propi exclusivament d’un govern que no té un projecte de ciutat. L’únic projecte que té és que vol augmentar el trànsit de cotxes”, ha assenyalat Grezzi. “Ara a penes portem unes hores de circulació —les més tranquil·les del dia— de les sis línies d’autobusos per Pau, Sant Vicent i Plaza de l’Ajuntament, i els ciutadans ja han començat a notar els efectes negatius del canvi”, descrivia quan no eren encara les 12 del matí.

“Les cares dels passatgers de les línies 11 o 70 de camí al sud de la ciutat, perdent minuts al carrer de la Pau o en la de l’Ajuntament, quan abans circulaven ràpidament pel carrer Colón camí de la seua destinació, parlen per si mateixes. Igual que vore la calçada de Sant Vicent, fins ahir quasi per als vianants, consagrada de nou a un trànsit intens, mentre els vianants es disputen les voreres amb les terrasses. I la contaminació acústica en Sant Vicent Màrtir i la Plaça de l’Ajuntament ha augmentat notablement amb l’increment del trànsit. Res que fora imprevisible per part d’uns bons gestors, però res que haja estat valorat per les persones que han pres dictatorialment la decisió i són directament responsables de les seues conseqüències: la senyora Català i el senyor Carbonell”, ha conclòs Grezzi.