El regidor de Compromís per València Sergi Campillo calcula que falten aproximadament 2,8 milions d’euros en el pressupost municipal per a l’adequat manteniment de parcs i jardins de les contractes del servici municipal i de l’Organisme Autònom Municipal de Parcs, Jardins i Biodiversitat Urbana. Campillo recorda que “amb el govern de Joan Ribó es va incrementar el pressupost de de 14 a 21 milions d’euros per a les contractes de jardineria, un salt molt important per a tindre una qualitat que s’havia perdut amb l’anterior govern del PP. Ara, un nou govern del PP i Vox amb María José Catalá al capdavant, ha començat les retallades”.

“Durant 2024 patirem una regressió en la qualitat del manteniment de la jardineria de la nostra ciutat. El govern de Catalá i Vox ha començat de nou les retallades”. Així de contundent s’ha mostrat el regidor de Compromís Sergi Campillo davant el pressupost municipal presentat per a l’any que ve. Entre altres, segons critica, no s’ha tingut en compte l’augment de la superfície de manteniment de jardins a l’hora de pressupostar. Campillo insta al govern municipal “a treballar i deixar d’organitzar besamans com el que vam vore fa uns dies, obligant als jardiners a participar en un acte d’autobombo del regidor, propi d’altres èpoques poc democràtiques tant enyorades per este govern d’extrema dreta”.

El regidor de Compromís explica que a causa de l’augment de superfície de manteniment dels jardins de la ciutat, que fan les contractes de jardineria (jardins de zona nord, jardins de zona sud i manteniment d’arbrat de viari), cal actualitzar el pressupost respecte al pressupost pel qual es van adjudicar els diferents contractes. De fet, a les clàusules d’estes contractes ja està prevista una modificació del pressupost per “Aquellas variaciones de superficies o unidades de arbolado cuando produzcan incrementos de superficies o unidades de arbolado superiores al 5%, en más o en menos, por causas medioambientales o urbanísticas”.

Campillo assenyala que des que es va adjudicar el contracte al 2022, este percentatge s’ha vist superat i o està a prop de superar-se enguany perquè s’obriran nous jardins com el de Joan XXIII o el Set Aigües, que just hui 4 de desembre s’ha obert al veïnat. D’altra banda, al llarg del 2024 està previst desenvolupar nombrosos jardins que va deixar enllestits el govern progressista i que s’executaran. A això se suma la quantitat de noves zones verdes impulsades per l’àrea d’urbanisme, com per exemple tot allò referit al Cabanyal a través dels fons europeus EDUSI, i els nous jardins i arbres de viari producte d’actuacions d’agents urbanitzadors, com per exemple els del nou barri de Turianova, al costat de la V30. “Per tant, al 2024 cal augmentar el pressupost de les contractes de jardineria per tal d’arribar al 10% d’increment possible, amb l’objectiu de mantindre la qualitat de les contractes que si no es voran perjudicades” alerta Campillo.

Per tot això, Compromís calcula que la partida de 22,2 milions d’euros destinada en el pressupost del PP i Vox a les contractes per al manteniments de Parcs i Jardins és insuficient i proposa augmentar al màxim, fins al 10% tal i com recull el plec de condicions. Així, falta aproximadament 1 milió d’euros per a que el total de la partida pressupostària siga de 23,31 milions d’euros, que és el que hauria de tindre per reflectir estos increments de superfície i arbrat a mantindre.

De la mateixa manera, des de Compromís proposem incrementar en quasi 2 milions d’euros la quantitat destinada per a l’OAM de Parcs, Jardins i Biodiversitat Urbana, un òrgan que ha patit una retallada d’un 80 per cent per al manteniment dels parcs que gestiona en el seu pressupost. Si en 2023, el capítol II (el destinat a manteniment dels grans parcs de ciutat) tenia un pressupost d’1,36 milions d’euros, al 2024 esta quantitat ha baixat a 275.000 euros, una retallada del 80% manifestament insuficient, com el propi informe de la Intervenció Delegada destaca.

En total Sergi Campillo denuncia que “falten 3 milions d’euros per garantir el manteniment dels parcs, jardins i de l’arbrat dels carrers de la nostra ciutat. Amb el govern de PPVox de Catalá comencen de nou les retallades en manteniment a la jardineria municipal”.