La portaveu de Compromís per València Papi Robles ha justificat la convocatòria d’este ple extraordinari “per la profunda preocupació que s’està instal·lant en la ciutat davant dels retrocessos que està planificant i executant este govern ultra i negacionista del PP i Vox i que atempten contra la salut de les persones i la qualitat de vida en esta ciutat”. Robles posa com a exemple la reversió del carrer Colón per donar prioritat de nou als cotxes, l’eliminació de les superilles en els barris o la paralització de projectes com la renaturalització de l’avinguda del Port i el Parc de Desembocadura. “És la nostra responsabilitat convocar este ple extraordinari per demanar explicacions a la senyora Catalá que està promovent un model de ciutat gris, augmentant el trànsit i la contaminació, i està posant en perill la salut de les persones. Front això, Compromís proposem avançar en el model de ciutat que ens ha portat a ser un referent europeu. Ens estem jugant el prestigi de la nostra ciutat i la qualitat de vida”.

La portaveu de Compromís per València Papi Robles, acompanyada pels regidors Sergi Campillo i Giuseppe Grezzi, ha informat sobre la convocatòria d’este ple extraordinari que ha demanat la coalició valencianista per tractar l’augment del trànsit i la contaminació a València. Robles considera que “Catalá està obsessionada per eliminar tots els avanços que ha posat en marxa el govern de Joan Ribó en esta ciutat, enlloc de fer una gestió responsable i aplicar el sentit comú pensant en el benestar de tots els veïns i veïnes d’esta ciutat”.  Per això, l’ordre del dia d’este ple extraordinari planteja tres mocions, com ha explicat la portaveu de Compromís: per la recuperació de l’espai públic i contra la reversió de totes les peatonalitzacions que està expressant de manera reiterada Catalá, una moció per la millora del transport públic i contra l’augment del trànsit que està anunciat en el centre de la ciutat i un pla de xoc destinat a rebaixar les altes temperatures que està patint la nostra ciutat. “Volem que Catalá responga a si vol ser l’alcaldessa d’una ciutat on la gent puga viure en estiu, més verda, saludable i amb un transport públic que done resposta a les necessitats dels barris, o pel contrari només vol fer més autopistes com en Pérez Galdós, més cotxes com en el carrer Colón, desenvolupar un urbanisme com el de Madrid amb places on la gent s’acumula baix d’una farola buscant l’ombra i un servici d’autobusos pensant només en facilitar que els turistes arriben al centre però deixant a pobles com Castellar amb freqüències de 30 minuts. És a dir, un model de ciutat cada vegada més gris i atempta contra la salut de les persones”.

Papi Robles ha assenyalat que la primera proposta que es planteja en el ple extraordinari va encaminada a recuperar tot l’espai públic que s’havia guanyat en els barris responent a les reivindicacions i demandes del veïnat. “Instem a Catalá a que continue avançant en les superilles i peatonalitzacions de carrers als barris, que desenvolupe projectes de reforma com el de Sant Agustí o Guillem de Castro, que no tire per terra la pacificació del trànsit en la Plaça de l’Ajuntament i que avance en la renaturalització de l’avinguda del Port. Projectes que exemplifiquen el model de ciutat que Compromís hem estat impulsant i volem que continuen endavant”.

La segona de les mocions aposta per la reducció del trànsit i la contaminació de l’aire, a més de la millora dels servicis de transport públic. En este sentit, el regidor Giuseppe Grezzi ha posat en valor que “en 8 anys, amb el govern de Compromís, València tenia un projecte de ciutat del segle XXI: un pla per millorar la qualitat de vida i els serveis, per respirar millor i tindre entorn més calmats i amb menys soroll, per garantir l’accessibilitat universal i la seguretat vial. No obstant, el nou govern està desfent tots estos avanços aconseguits, promoguent mesures regressives que ja se comencen a notar en el nostres carrers i places, que estan motivant moltes crítiques del veïnat de tots els barris. Enlloc de seguir en la senda marcada de reducció del trànsit, la senyora Catalá i el seu govern està impulsant un pla de cotxe, mentre els serveis de transport públic comencen a empitjorar, com denuncien els usuàris de l’EMT i el metro”.

Per això, Compromís demana, entre altres, que es paralitze la redistribució de la mobilitat al carrer Colón o la proposta de remodelació d’EMT que empitjorarà la freqüència i el temps de trajecte de les línies afectades. També proposa que procedisca a la definitiva conversió en zona de vianants del carrer Sant Vicent Màrtir entre la Plaça de la Reina i la Plaça de l’Ajuntament, protegint este entorn i els seus BICS, i que s’active l’ordenança de funcionament de la Zona de Baixes Emissions, la implantació de les zones d’estacionament de residents sol·licitades per molts barris de València i l’execució del Pla Director de la Bici.

Per últim, en la tercera de les mocions que planteja Compromís en este ple extraordinari, es proposa un pla de xoc contra l’augment de les temperatures i per la qualitat de vida als barris de València. El regidor Sergi Campillo ha assenyalat que “ja estem patint els efectes d’una realitat alarmant i objectiva amb un consens científic mundial que és el canvi climàtic, però a València tenim un govern negacionista, que no es creu este problema i per tant que no vol afrontar este fenomen”. Davant d’això, Campillo ha reivindicat el Pla Verd aprovat durant el mandat del govern progressista per garantir la salut dels veïns i veïnes d’esta ciutat. Un Pla que, com ha explicat, es posava com a objectiu arribar a tindre 11,79 metres quadrats de zones verdes per habitant, incrementant els 7,45 metres quadrats de l’actualitat. Això vol dir augmentar en pràcticament 3,5 milions de metres quadrats de zones verdes. Ara bé, com ha denunciat el regidor de Compromís, “este Pla Verd està paralitzat pel govern de Catalá i Vox, fins i tot ha desaparegut de la web municipal”.

També ha mostrat la seua preocupació per la paralització de projectes com el Parc de Desembocadura o el Corredor Verd València sud, “només entre estos dos projectes guanyaríem més d’un milió de metres quadrats de zones verdes, un terç de tot allò que necessitem”, ha destacat Campillo, qui també ha criticat que no hi ha pressupost per a plantar més arbres, s’està retrocedint en la protecció de l’Horta i s’ha rebutjat crear la xarxa de refugis climàtics per combatre la calor. “En definitiva, estem molt preocupats perquè la Capital Verda Europea és ara per ara per al govern de Catalá i Vox una marca turística i no un projecte per al futur d’esta ciutat”, ha remarcat Sergi Campillo.