El regidor de Compromís per València Sergi Campillo explica que este increment de recursos es pot fer amb un augment de 2 milions d’euros en la partida del Pressupost  municipal per al 2024, aprofitant l’entrada en vigor del nou contracte de neteja que va deixar adjudicat el govern de Joan Ribó. La proposta suposa passar de 3 a 6 ecoparcs mòbils municipals increment la freqüència de pas per cadascú dels barris i augmentar de 15 a 30 les plataformes de recollida de residus en Ciutat Vella nord.

Compromís ha presentat la proposta de duplicar els ecoparcs mòbils i les plataformes de recollida de residus en Ciutat Vella en una esmena al Pressupost de València per al 2024 presentat pel govern municipal. El regidor Sergi Campillo considera que “amb l’entrada en vigor del nou contracte de recollida de residus i neteja de l’espai públic que deixàrem adjudicat amb el govern progressista, és el moment adequat per ampliar estos dos servicis. Per això, des de Compromís presentem una reclamació al pressupost municipal per tal d’augmentar l’aplicació pressupostària de recollida de residus que ara mateix té 39 milions d’euros, per atendre l’ampliació d’estos dos servicis municipals”. Segons assenyala Campillo, “amb esta modificació, que està contemplada al mateix contracte que s’acaba de posar en marxa, s’augmentaria la quantitat de plataformes mòbils de recollida de residus a Ciutat Vella Nord per abastar més zones del districte, així com la quantitat d’ecoparcs mòbils que donen servici als diferents barris de la ciutat. En estos moments tenim 15 plataformes mòbils que podrien augmentar a 30 per acabar de desplegar-se al Carme, a Velluters i a altres zones de Ciutat Vella, i 3 ecoparcs mòbils que proposem augmentar a 6. Açò suposaria sumar 2 milions d’euros a esta aplicació pressupostària i deixar-la en un total de 41 milions d’euros”.

Les plataformes mòbils de recollida de residus a Ciutat Vella nord es van posar en marxa fa un parell d’anys, en una primera fase amb 15 plataformes que donaven servici a una part del nord del districte. “Un sistema que ha permès millorar molt la qualitat urbana perquè són plataformes que només estan una part del dia. A més a més, han disparat les taxes de reciclatge en esta part de la ciutat on abans era molt difícil introduir contenidors de reciclatge per la dificultat dels camions de recollida per entrar-hi”, explica el regidor. Compromís recull així una petició formulada per les associacions veïnals i de comerciants de la zona, que s’han mostrat molt satisfetes amb este sistema de recollida. “Després d’estos dos anys d’experiència amb la implantació de les primeres 15 plataformes, és hora d’ampliar el servici i per això des de Compromís proposem duplicar el servici a 30 plataformes en total per arribar a zones on este sistema seria l’adequat”, ha declarat Campillo.

Per una altra banda, en estos moments hi ha en funcionament 3 ecoparcs mòbils municipals. El quart ecoparc mòbil el gestiona l’EMTRE, l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus. “Estos espais són fonamentals per a l’adequada gestió dels residus que el veïnat i les activitats econòmiques generen a la ciutat i que no poden ser llançats als contenidors de via pública, com xicotets electrodomèstics, per exemple. Per això, des de Compromís també proposem duplicar el nombre d’ecoparcs municipals, passant de 3 a 6. D’esta manera, podríem duplicar la freqüència de servici d’ecoparcs als 58 punts on ara hi estan, normalment una volta al mes. Això suposa que podríem tindre en cada ubicació l’ecoparc mòbil dos voltes al mes com a mínim, cosa que ajudaria a facilitar el reciclatge d’este tipus de residus al veïnat de València” com destaca Sergi Campillo.

El regidor de Compromís considera necessari l’increment d’estos recursos “que estan resultant tot un èxit pel que fa a la millora de la neteja de la ciutat i disparant les taxes de reciclatge de residus en tota València. Això permetria poder augmentar la freqüència de pas i el servici en els barris. Es tracta d’una solució eficient per al veïnat i, a més, proporciona beneficis per a l’economia circular”.