Compromís ha demanat la paralització cautelar dels plans de Català per a augmentar el trànsit en el centre fins que la Comissió de Patrimoni avalue l’afecció a tots els BICs afectats per la reordenació del trànsit en Colón i en tota la ronda interior, Palau de Justícia, La Pau, Sant Vicent Màrtir, Marqués de Dosaigües, Barques, Poeta Querol, Lauria i les Places de Tetuan, la Reina i l’Ajuntament, sobre les quals no s’ha pronunciat malgrat ser preceptiu.

La portaveu de Compromís, Papi Robles, ha dit que “davant la falta d’informes de la Comissió de Patrimoni sobre l’actuació global que pretén dur a terme la senyora Català per a augmentar l’espai del vehicle privat en el centre, no entendríem una altra mesura que no siga la paralització cautelar d’estos plans per part de la Comissió de Patrimoni”.

Així s’ha pronunciat també aquest matí el regidor Giuseppe Grezzi, després de sol·licitar al regidor titular d’Urbanisme Juan Giner i a la presidenta de la Comissió de Patrimoni, el pronunciament preceptiu de l’última sobre l’afecció a tots els monuments declarats BIC (des del Palau de Justícia a l’Església Parroquial de Santa Caterina i Sant Agustí , passant pel Monestir del Temple o les Torres de Quart) afectats per l’augment de trànsit en totes estes vies del centre derivades de la remodelació del carrer Colón anunciada divendres passat per l’alcaldessa Maria José Català.

Patrimoni no s’ha pronunciat, per exemple, de l’afecció de l’augment del trànsit per davant del Convent de Sant Doménec. Foto: Diego Delso (CC BY-SA 4.0)

“La Comissió de Patrimoni és l’òrgan encarregat de vetlar per la protecció del patrimoni de la ciutat, i els canvis anunciats per Català, augmentant el trànsit en almenys una desena de vies en les quals es troben una desena de BICS, manquen del dictamen global avaluant el seu impacte. De fet, a la vista dels únics informes existents en els expedients de les actuacions implicades en l’actuació, tot apunta al fet que el regidor Jesús Carbonell no ha informat la comissió de l’abast de l’afecció de la seua actuació, i sorprenentment la Comissió sembla no haver-se donat compte d’això i no ha informat sobre este tema”, apunta el regidor Giuseppe Grezzi.

Per això, afig, “hui li ho hem sol·licitat nosaltres. I per descomptat, li hem instat que —donat el fet que no han realitzat el seu pronunciament sobre el que toca a la seua afecció als BICs ni en el seu compliment del mandat del Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella— sol·liciten a l’Ajuntament la paralització cautelar de les actuacions fins a haver-se pronunciat”.

Així es desplaça ara la gent pel carrer Colon. Català vol que torne el fum.

La veritat és que, a la vista dels expedients de les diferents obres en les quals el bipartit està orquestrant el retorn del trànsit al centre de la ciutat i als quals ha pogut accedir l’oposició amb dificultat, en els mateixos no obra cap informe de la Comissió de Patrimoni que contemple les conseqüències de l’actuació global i s’ignora l’afecció a múltiples BICS que es veuran afectats per l’augment de trànsit. Un augment de trànsit per al qual, com assenyala Grezzi, “el regidor Carbonell no ha sol·licitat cap simulació de en quin grau augmentarà i quins embossos generarà. És curiós, per a evitar reduir trànsit en Pérez Galdós Carbonell sí que va sol·licitar simulacions, però per a augmentar el trànsit en Colón, la Pau, Sant Vicent Màrtir, Barques, Lauria o La Plaça de l’Ajuntament, el triler de Carbonell no necessita cap. És una burla a la Comissió de Patrimoni i al veïnat de València”.