• En els últims dies el servei de Mobilitat ha anat activant sense cap publicitat els nous passos de vianants en diferents barris de la ciutat gestionats per Giuseppe Grezzi al capdavant de la regidoria de Mobilitat Sostenible. Una sordina que el regidor de Compromís atribueix al “gir de les polítiques municipals a favor del tub d’escapament”.
  • Mentre PP i Vox tracten de desmantellar-les, les polítiques de Mobilitat desenvolupades per Compromís a València continuen sent model a seguir a Europa, i esta setmana s’han posat d’exemple en un congrés a Milà.

“No seran els últims, perquè encara es continuaran obrint en els pròxims mesos tots els nous encreuaments per als vianants que incorporem en cadascun dels eixos pedalables que planificàrem i es continuen construint per la ciutat. Però sí que es tracta de part del final de la millora per als vianants que realitzàrem durant les dues passades legislatures a València i que entrarà en una aturada durant esta legislatura consagrada al trànsit motoritzat per PP i Vox fins que Compromís tornem al govern i puguem reconduir el treball cap a una València més racional, moderna i sostenible”.

Així ho ha traslladat este matí als mitjans el regidor Giuseppe Grezzi, assumint la labor d’informar la ciutadania de la finalització d’estos encreuaments per als vianants llargament demandats pel veïnat, però posats en marxa sense cap publicitat per l’actual titular de l’àrea. “Entenc que este tipus d’actuacions que retornen el protagonisme als vianants en la via pública incomoden a Jesús Carbonell i per això prefereix ni nomenar-les. Comparar la cura amb què Compromís tractem als vianants amb les propostes de PP i Vox de retornar el trànsit al cor de la ciutat, retallant fins i tot voreres en el reurbanitzat carrer de la Pau perquè passen més cotxes, deixa en evidència encara més si cap les nefastes polítiques del govern d’extrema dreta de Català i els seus”, ha apuntat Grezzi en este sentit.

El projecte culminat ara s’ha concretat en la instal·lació de 9 passos de vianants nous regulats per semàfors als districtes de Campanar, Algirós, Eixample, Olivereta, Patraix i Saïdia, als quals se sumaran en breu una vintena llarga inclosos en un projecte d’accessibilitat a parades d’EMT.

“Es tracta d’una obra molt simbòlica perquè conjumina dues coses que el PP i Vox estan començant a revertir: la importància i el protagonisme de la mobilitat per als vianants i activa en la via pública, i la participació veïnal”, assenyala Grezzi. I és que, com recorda, tots estos encreuaments es van incloure en un únic projecte en el qual la regidoria i el servei de Mobilitat Sostenible van ajuntar les peticions arribades des dels barris via pressupostos participatius, per a construir noves interseccions en punts de difícil permeabilitat a causa que els dissenys afavorien un intens trànsit motoritzat malgrat trobar-se enmig de barris. “Ara en canvi, de mans de la ultradreta, València torna al passat: es tanca l’aixeta a la participació veïnal en un mecanisme tan interessant per a conéixer les seues necessitats com els pressupostos participatius, i es retorna el protagonisme al trànsit, fins i tot amb idees tan destarifades com fer-ho passar per les voreres del carrer de Pau com ha anunciat Carbonell”, lamenta el regidor de Compromís.

Exemple a Milà

Mentre el seu desmantellament és l’única política en matèria de trànsit impulsada pel govern bipartit hui dia a València, les polítiques en matèria de Mobilitat Sostenible i els canvis realitzats a la ciutat els passats 8 anys continuen sent un exemple i un model a seguir explicat en congressos per tota Europa. L’últim va tindre lloc este dimarts a la ciutat de Milà, organitzat per la Cambra de Comerç, Indústria, Artesania i Agricultura de Milà, Monza, Brianza i Lodi, al qual va ser convidat l’ex regidor Giuseppe Grezzi per a participar al costat de la regidora titular de Mobilitat de Milà, Arianna Censi, en la jornada ‘Com funciona l’economia de la bicicleta. Estratègies i camins per al futur’, explicant l’impacte que el gir en les polítiques de mobilitat dels últims 8 anys han tingut en el ressorgir en paral·lel que va viure tota la ciutat.

“La importància de les polítiques de mobilitat orientades a la sostenibilitat i a fer de les nostres ciutats espais més habitables, no sols ambientalment sinó també econòmicament, és una cosa que a Europa no es pren de broma. Comerciants, mitjans de comunicació i polítics van tots a l’una per a enfortir el teixit social i humà de les seues ciutats, i no es permeten titubejos respecte a la defensa de les millores obtingudes en l’espai públic en les últimes dècades i el benefici econòmic que reporten. Per desgràcia, amb la ultradreta al capdavant del consistori, València s’està allunyant del consens europeu. Esperem que puguem frenar-los, però com en la resta d’Europa, aconseguir-lo és una cosa en la qual s’hem d’implicar totes les persones i entitats”, conclou Grezzi.

Les nou grans interseccions obertes estos dies són les següents:

La Safor – Marina Baixa – Reina Violant (Campanar): la connexió permet la millor permeabilitat de vianants en una àrea residencial on està situat l’Hospital d’Arnau de Vilanova i dos centres escolars.

General Avilés – Luis Buñuel (Campanar): la connexió salva una distància de 240 metres sense passos de vianants (entre el carrer de Terrateig i l’avinguda del Mestre Rodrigo) i on hi ha afluència de vianants degut, en part, a la proximitat d’un gran supermercat.

Vall de la Ballestera – Doctor Calatayud Bayà (Campanar): salva una distància de 175 metres sense passos de vianants.

Clariano, 35 (Algirós): connexió que salva una distància de prop de 300 metres sense passos de vianants i on hi ha una notable afluència de vianants a causa de la presència del col·legi públic Federico García Lorca i dels campus universitaris tant de la Universitat Politècnica com de la Universitat de València.

Avinguda de Peris i Valero, 92 a 105 (L’Eixample): l’única intersecció de l’avinguda de Peris i Valero que quedava per semaforitzar, a l’altura del carrer de Cap Jubi, i que salva una distància de 170 metres sense passos de vianants. Millora la permeabilitat entre els barris de Russafa i d’En Corts.

Passeig de la Petxina, 46 (L’Olivereta): accés als Jardins del Túria des del barri de Nou Moles.

Carrer de Fontanars dels Alforins – Jacinto Labaila (Patraix): completa la intersecció amb un pas de vianants que, a més, ja disposava de parada semafòrica.

Carrer del Ministre Luís Mayans – Platero Suárez (La Saïdia): salva una distància de 150 metres sense passos de vianants situant un nou pas exclusivament per als vianants que dona continuïtat al carrer del Ministre Luís Mayans sense augmentar el trànsit.

Accés als Jardins dels Túria des de la gasolinera de la Torreta (La Saïdia): connexió des de l’avinguda de la Constitució o des del barri de Morvedre en la baixada als Jardins del Túria.