· La regidora de Compromís, Gloria Tello, denuncia una paràlisi en la gestió del govern de PP i Vox quant a la restauració i manteniment del patrimoni històric i artístic de la ciutat de València.

‘‘Més enllà d’aquelles actuacions ja iniciades i impulsades pel govern de Joan Ribó i integrades dins del que vam anomenar Pla de Restauració del Patrimoni, l’actual govern municipal està mostrant un desinterés i falta de diligència preocupants en allò que refereix a la restauració i manteniment del patrimoni”. Així ho ha exposat Tello, que en els darrers mesos ha assenyalat al govern municipal diverses actuacions que caldria fer sense haver obtingut ni resposta ni, tampoc i més important, haver-se produït cap treball per llevar els desperfectes.

Vàries escultures de la ciutat porten mesos vandalitzades davant la passivitat del govern de Català. Per exemple, apunta Tello, “acabem de denunciar que la famosa escultura de l’Ànec Donald ubicada als jardins de Vivers, que enguany ha fet 55 anys de la seua instal·lació, porta des de l’estiu patint un atac de vandalisme que el va deixar amputat d’un braç. Malgrat haver-se denunciat per part del veïnat i des dels grups d’oposició, hui, a 17 de novembre, l’escultura continua en el mateix estat lamentable”.

De la mateixa manera, el vandalisme als panells de ‘València en la memòria’ denunciat al mes de juliol a la ruta cultural que marca els llocs històrics més rellevants de la ciutat durant la Guerra Civil i el temps en què València va ser capital de la II República, no s’ha llevat, amb la càrrega política que comporta la permissivitat al respecte. “Els panells continuen en el mateix estat d’abandonament i manca de restauració, tot i haver-ho denunciat públicament. En concret, aquells ubicats al museu de Belles Arts i el de l’avinguda Pérez Galdós, junt al convent de Santa Clara.”

Esta mateixa deixadesa també es veu reflectida en el cas de la restauració del Parotet. Cal recordar, afig la regidora, “que el darrer 7 d’octubre va fer 20 anys i que nosaltres ens preocupàrem per deixar impulsada la licitació com el millor homenatge que la ciutat de València pot fer-li a un símbol únic i també al treball del seu artista, Miquel Navarro. No obstant això, la restauració encara no s’ha efectuat i el govern de Catalá ja ha fet tard.”

Amb l’aprovació dels Pressupostos de 2024, apunten des de Compromís, el govern de Català i Vox sols ha arreplegat una partida pressupostària de 77.000 euros. “És totalment insuficient i a més a més, no conté una especificació de les accions de restauració que es pretenen fer”, conclou Tello.