La regidora de Compromís Lucía Beamud defensarà esta moció en el Ple municipal amb motiu de la commemoració el pròxim 25 de novembre del Dia Internacional de l’Eliminació de les Violències Masclistes. Beamud considera imprescindible que “les institucions públiques manifesten públicament i de manera unànime el seu rebuig a la violència masclista front les postures de censura i negacionisme continuat per part de l’extrema dreta”. També demana reforçar el Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere i Masclista.

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, en la jornada de portes obertes de presentació de la nova Unitat d’Igualtat Torrefiel-Orriols (25 de febrer de 2023)

Compromís per València recorda que la violència masclista és la primera causa de mort prematura entre les dones. “El masclisme mata i, per tant, és una qüestió política de primer ordre” recorda la regidora Lucía Beamud. Per això, la moció que presenta la coalició valencianista al Ple municipal demana “dedicar un sentit record a la memòria de totes les dones assassinades per violència de gènere i expressar el rebuig a totes les manifestacions d’aquesta violència. Així com manifestar el compromís amb les víctimes i declarar tolerància zero amb la violència masclista”. Lucía Beamud considera que esta iniciativa hauria de tindre el suport unànime de tots els grups demòcrates en l’Ajuntament i proposa convocar, en la data i hora més adient per a la participació del veïnat i associacions, un acte per reivindicar la fi de la violència de tot tipus contra les dones. També considera necessari donar suport a les mobilitzacions convocades pel Moviment Feminista amb motiu del 25N.

La moció proposa continuar ampliant la xarxa de recursos específics del municipi en la prevenció, sensibilització i intervenció de la violència masclista, com ara crear una nova Unitat d’Igualtat per al districte de Patraix o destinar pressupost per a la construcció del Nou Espai Dones i Igualtat. A més, demana dotar dels llibres censurats en els municipis de Borriana i Castelló i d’altres semblants a les escoles, centres municipals de joventut i biblioteques, per tal de fomentar l’educació sexual i afectiva, especialment en les joves. Així mateix proposa cedir espais per fer murals i expressions artístiques on es represente la igualtat entre dones i homes. També posa l’accent en mesures orientades a tindre especial cura de totes les realitats de les dones amb discapacitat o diversitat funcional o nouvingudes, amb escassos recursos o dependència física o econòmica o qualsevol altra circumstància que les fa més vulnerables.

D’altra banda, insta al govern municipal a continuar elaborant els pressupostos municipals amb perspectiva de gènere i feminista. A més, reclama que el govern de la Generalitat es comprometa a renovar el Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere i Masclista, i reivindicar davant el govern de l’Estat les competències municipals en matèria d’igualtat, prevenció i ajuda contra la violència de gènere a més d’exigir-ne el finançament necessari, entre altres mesures.

La regidora Lucía Beamud destaca que esta moció que proposa Compromís és fruït del diàleg amb les entitats feministes com ara la Coordinadora Feminista, Por tí Mujer, la Xarxa Dones amb Discapacitat o CODIFIVA. Beamud posa en valor les polítiques d’igualtat que s’han desenvolupat per parts dels governs progressistes de la Generalitat i l’Ajuntament en els últims 8 anys, “hem estat treballant de valent i amb moltíssim d’esforç per implementar estes polítiques que són una referència a nivell estatal i europeu i no podem donar ni un pas enrrere en este sentit. Però hem d’anar a més i per això esta moció planteja un full de ruta amb propostes concretes per avançar en l’eradicació de les violències masclistes”.