El regidor de Compromís per València Sergi Campillo ha valorat molt positivament l’aprovació en la Junta de Govern del projecte del nou jardí en el Tram VI del Jardí del Túria que estarà destinat a conservar la biodiversitat de polinitzadors de la ciutat. Este és un projecte que, junt al jardí Trini Simó en el Botànic, forma part de la mateixa convocatòria als fons europeus Next Generation pels quals València rebrà 3,6 milions d’euros. També formen part d’esta mateixa convocatòria la creació dels horts urbans de Sant Antoni-Saïdia. Ara bé, “tots estos projectes podrien perdre el finançament europeu si no s’executen en el termini i les condicions previstes”, alerta Campillo.

Sergi Campillo ha mostrat la seua preocupació perquè l’alcaldessa va anunciar la revisió del projecte del nou jardí Trini Simó. “Si la decisió del nou govern de PP-Vox és tornar a fer el projecte, que ja està acabat i presentat per part de l’equip guanyador del concurs d’idees, això posaria en risc el finançament de quasi 4 milions d’euros concedits per Europa per al seu desenvolupament i afectaria també als altres projectes que inclou la mateixa convocatòria”. Un d’estos projectes és el de “la creació d’un nou jardí enfront de les Torres de Serrans, que va deixar enllestit el govern progressista i que hui aprova la Junta de Govern Local, i que està destinat a ser una pradera experimental per a la conservació de la biodiversitat d’insectes polinitzadors i papallones de la nostra ciutat”, com explica el regidor de Compromís. També està inclós en la mateixa convocatòria de fons europeus la creació d’una zona d’horts urbans en el barri de Sant Antoni-Saïdia.

Els tres projectes formen part de la convocatòria de la Fundación Biodiversidad per a fomentar actuacions adreçades a la renaturalització i resiliència de ciutats espanyoles, en el marc en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. L’Ajuntament de València, encapçalat en eixe moment per l’alcalde Joan Ribó, va presentar el projecte juntament amb la Universitat de València, la Fundació Global Nature i la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO/BirdLife). De fet, la proposta de València va ser la setena millor valorada en esta convocatòria, per la qual cosa es va concedir a la ciutat 3,7 milions d’euros dels Fons Next Generation per al desenvolupament d’estes iniciatives. Ara bé, la convocatòria assenyala que el projecte “no podrà finalitzar més tard del 31 de desembre del 2025, pròrrogues incloses”. En este sentit, Compromís exigeix al nou govern que execute tal i com està previst el projecte del jardí Trini Simó que “està concebut per a crear una gran illa verda juntament amb el jardí Botànic, el jardí de les Hespèrides, amb el jardí monumental de la Gran Via Ferran el Catòlic i el Jardí del Túria. Un projecte que ja està fet, que compta amb finançament europeu concedit, i que en cas de no fer-se, això afectaria a les altres línies i propostes de renaturalització que inclou el projecte presentat”, assegura Sergi Campillo.

El regidor apunta a que “sabem que és un projecte complex, que a més necessita de l’autorització de la Conselleria de Cultura perquè es troba ubicat en un entorn BIC, però exigim al nou govern que no tire per terra i continue avançant en l’execució del jardí Trini Simó. Un jardí que, a més, resol un deute amb la ciutadania, amb Salvem el Botànic i totes les persones que s’oposaren a la construcció d’un hotel perquè volien un jardí per al barri. De fet, el jardí també és un homenatge a este moviment simbolitzat en la professora Trini Simó que va ser una de les dones més destacades en la defensa del patrimoni i el medi ambient en la ciutat”. Per això, “reclamem a Catalá que abandone el seu sectarisme i aprofite tots els projectes que, fets des del diàleg i l’acord amb les entitats veïnals i socials de la ciutat, continuen impulsant València com a Capital Verda Europea 2024”.