• Després que Català anuncie que posa fi al procés de conversió en zona de vianants de la Plaça de l’Ajuntament i de Sant Vicent Màrtir amb el retorn de més de 600 autobusos al dia, el regidor Giuseppe Grezzi anuncia que Compromís tractarà d’impedir-ho.


L’anunci de María José Català s’ha produït en una cridanera roda de premsa en la qual el president de l’EMT i l’alcaldessa de València han donat informacions contradictòries sobre la quantitat de línies que tornaran a passar pel centre de la ciutat, posant fi a la pacificació experimentada en els últims anys.

No obstant això, tot apunta al fet que era l’alcaldessa la que desconeixia el pla. I és que després de detallar el president de l’EMT que PP i Vox sumaran el trànsit de 5 línies i almenys 600 autobusos diaris al tram final de la Pau, Sant Vicent Màrtir i la meitat nord de la plaça de l’Ajuntament (pel on ara únicament circula la C1), preguntada en dues ocasions per la reversió que això suposaria a les conversions en zona de vianants de la Plaça de l’Ajuntament i Sant Vicent, l’alcaldessa ha assegurat en diverses ocasions que “només seran dues línies més” amb el plànol que indicava el contrari a la seua esquena.

“Hui és un dia terrible, perquè de complir-se l’amenaça anunciada hui per Català i el seu equip, assistim a la destrucció d’una de les millores més celebrades pels valencians en les últimes dècades, la pacificació i conversió en zona de vianants del centre de València, amb l’única finalitat de complir la promesa/ocurrència de María José Català de retornar el trànsit privat al carrer Colón”, ha resumit Giuseppe Grezzi.

“La pròpia actuació de l’alcaldessa, mostrant en la roda de premsa el seu total desconeixement del que anunciava, evidència el descontrol ara existent en les àrees d’EMT i Mobilitat, ara Trànsit”, prossegueix el regidor, “i això es traduirà en la destrossa de tots els avanços realitzats en els últims anys i en la volta dels embossos i la congestió en el centre. Serà un desastre i ningú podrà dir que no l’advertim”.
Hui, afig Grezzi, també hem assistit “a un nou exemple de la incoherència de l’alcaldessa que, quan convertim en zona de vianants la plaça de l’Ajuntament, demanava que no hi haguera ni un carril per a autobusos en la plaça, i ara suma el pas d’almenys 600 autobusos al dia als què ja circulen”. De fet, com ha anunciat la pròpia alcaldessa, la plaça de l’Ajuntament tornarà a funcionar com a estació d’autobusos en tornar a regular en ella dues línies, una cosa a la qual el govern de Joan Ribó havia posat fi en 2019.
Esta modificació també posa fi a l’avanç en la conversió en zona de vianants del tram de Sant Vicent Màrtir entre la Plaça de la Reina i la Plaça de l’Ajuntament, que amb l’anterior corporació va passar de registrar el pas d’almenys 11.000 vehicles al dia a tot just un miler, i un ús preeminentment per als vianants, a recuperar el pas de tots els autobusos que hauran d’arribar a la plaça de l’Ajuntament i deterioraran també el pacificat tram final del carrer de la Pau.

Més trànsit contra els BIC i contra tota lògica
La remodelació anunciada —“justificada” en la roda de premsa pel titular de l’EMT en què les línies modificades havien augmentat el seu nombre de passatgers en els últims anys, encara que “menys que unes altres”—, més enllà de revertir l’avanç en les conversions en zona de vianants i la pacificació del trànsit en el centre disfrutat els últims anys, suposarà un increment inequívoc de la circulació de vehicles en el centre (5 línies més per Sant Vicent Màrtir, les mateixes que ja passen per Poeta Querol, i menys transport públic però moltíssim més privat per Colón).
“L’anunci de Català no ha vingut acompanyat de cap informe tècnic que avale que les mesures vagen a baixar el trànsit, perquè tindran precisament l’efecte contrari”, apunta Grezzi. De la mateixa manera, afig, “la remodelació evidencia també que la preocupació de Català pels BIC era falsa, perquè no ha reduït el pas d’autobusos per Poeta Querol i en canvi suma el pas de més de 600 al costat de la façana de la Real Parròquia de Sant Martí Bisbe i sant Antoni Abat, també BIC. Això sí, al seu amic Francisco Camps no li ha afegit més autobusos per davant de casa com va anunciar que anava a fer en un principi, per a fortuna en este cas només del veïnat de Poeta Querol i Marqués de Dosaigües”.

I a més empitjorant l’EMT
I tot això sense entrar a valorar la deterioració del funcionament del servei que oferirà l’EMT de consumar-se els canvis. “Dubtem que algú de l’EMT haja pogut donar el vistiplau tècnic a esta modificació de línies que el que farà serà incrementar els temps de viatge i de freqüència de les línies d’autobús que venen dels barris de València”.

I és que, com descriu l’ex titular de l’àrea de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València, el desplaçament de 5 línies de Colón a l’anunciat itinerari pel centre significarà un augment del temps de recorregut en estes línies d’almenys set minuts. Per posar només un exemple, un veí d’Orriols que es dirigisca a Patraix passarà de travessar Colón en 2-3 minuts (on la velocitat mitjana actual d’un autobús d’EMT és de 20 Km/h) a circular pel centre 8-10 (per on ara circula la C1 a una velocitat de 5 km/h) abans de tornar al recorregut original.

Al seu torn, una vegada es realitce la remodelació que Català ha anunciat per a principis de desembre, les que romanguen en Colón, ja no circularan fluides per un carril doble, sinó per un senzill, fent cua de principi a fi, la qual cosa suposarà irremeiablement una rebaixa dràstica de la velocitat mitjana i una congestió ininterrompuda de la circulació d’autobusos.

I cal assenyalar que les línies prolongades, si no reben una important dotació de recursos, a més de realitzar recorreguts tortuosos voran perjudicada la seua regularitat. “S’imaginen una cua d’autobusos, un darrere d’un altre, circulant pel tram final de la Pau i Sant Vicent? La Plaça de l’Ajuntament reconvertida en estació d’autobusos? No resulta difícil perquè era el desastre que el PP mantenia fins que recuperem el centre per a les persones. Hui, Català, desmentint a aquells que deien que era igual votar a uns que a uns altres perquè el que estava ben fet no s’anava a canviar, ha anunciat que retornarà a València al trànsit dels 80. Però els anticipe que Compromís continuarà donant la batalla per a impedir-ho. I que no li càpia dubte a ningú que si destrossen la ciutat la tornarem a recuperar dins de 4 anys”, ha conclòs Grezzi.