El regidor de Compromís per València Sergi Campillo exigeix al nou govern municipal que convoque el Consell municipal de Medi Ambient. “Després de 3 mesos de govern Catalá ha de convocar este òrgan de participació i dins d’ell és urgent reunir a la comissió d’estudi de residus per tal de finalitzar amb l’elaboració del Pla Local de Residus de València”. Campillo assenyala que esta Comissió de Residus, creada durant el mandat anterior, ja va tractar l’elaboració i aprovació del Pla d’Educació Ambiental en Residus i Neteja, “guardat ara en un calaix des de que ha arribat el nou govern del PP amb Vox”.

El regidor de Compromís Sergi Campillo recorda que el Consell municipal de Medi Ambient, creat en el mandat del 2015 al 2019 amb el govern de Joan Ribó, és un òrgan de participació en temes mediambientals i és molt important de cara a la Capital Verda Europea del 2024. Els treballs de la Comissió d’estudis de residus van començar en l’anterior mandat per aconseguir l’objectiu de la minimització de la producció de residus i la correcta gestió d’estos. Està integrada per les entitats ambientalistes de la ciutat, la Federació d’associacions veïnals i els sectors empresarials de la ciutat o les Universitats públiques, entre d’altres. “Ara toca acabar la redacció del Pla Local de Residus, començat al mandat anterior quan ja es va fer la fase de diagnosi, i és fonamental comptar amb un procés de participació amb les entitats del Consell. Per això, reclamem al govern municipal que convoque de nou el Consell municipal Medi Ambient i que acabe d’elaborar en la comissió d’estudi de residus el Pla Local de Residus de manera participada amb les entitats veïnals i socials “.

Sergi Campillo explica que l’elaboració del Pla Local de Residus és fonamental per complir el percentatge obligatori de reciclatge de residus municipals que marca la Unió Europea, un 55% al 2025, un 60% al 2030 i un 65% al 2035. Segons el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana, el Pla Local contindrà quins són el rendiments actuals de recollida selectiva de totes les fraccions de residus, i quins seran el objectius mínims a complir per als anys següents segons marque este propi Pla i la nova llei de Residus estatal, a més de la normativa europea. A més, el Pla Local contindrà quines accions en la distribució, en la agrupació i en el número d’habitants seran servits per cada contenidor de cada una de les fraccions de residus, per a millorar la separació en origen del residus que generem. A més, el Pla ha de definir el model de recollida de residus en cada zona de la ciutat i establir mecanismes per minimitzar la producció de residus i la seua separació. Al mateix temps, el Pla Local contindrà quants educadors ambientals, bé personal funcionari o bé per gestió indirecta hauran de treballar a diari al carrer per a millorar la gestió de la ciutadania, comerços i empreses que es desfan dels residus generats a diari i són recollits pel servici públic de recollida de residus.

Per tot això, Campillo ha reclamat que “no tenim temps a perdre i el nou govern de la senyora Catalá ha de convocar com més prompte millor la comissió de residus del Consell de Medi Ambient”.