El portaveu de Compromís per València Joan Ribó ha mostrat la seua preocupació en el Ple perquè la nova alcaldessa del PP intente fer de la Capital Verda Europea 2014 “un simple llavat verd de cara a la galeria sense cap compromís amb la sostenibilitat i allò més greu que estiga assumint les idees negacionistes del seus socis de Vox”. Ribó li recorda a Catalá que “València és per a Europa un model de referència en polítiques verdes amb un compromís clar per mantindre-les de cara al futur i amb una proposta d’activitats que s’ha de complir. En cas contrari, estaríem parlant d’una estafa.

El portaveu de Compromís per València Joan Ribó ha defensat que “l’objectiu de presentació de la candidatura va ser afiançar les polítiques sostenibles en la ciutat independentment de canvis polítics, com va passar a Vitòria. No era fer un ‘greenwashing’, és a dir, un llavat verd de cara a la galeria. València és un referent per les seues polítiques i Europa ens ho ha reconegut. I no només això, va presentar un projecte a futur, que el Partit Popular va assumir donant suport a la candidatura en el seu moment. Ara no es pot fer passos enrere perquè seria enganyar a la ciutadania i al jurat de la Unió Europea que va avaluar la candidatura”. Com destaca Ribó, “estem assistint a un desmantellament de les polítiques de sostenibilitat que ens han portat a ser Capital Verda Europea amb actuacions que van directament en contra com ara les declaracions a favor de l’ús del cotxe com la reforma del carrer Colón, no voler eliminar el túnel de Pérez Galdós o l’eliminació d’un tram de carril bici a Sant Isidre. No hi ha cap anunci que vaja a favor de la sostenibilitat, tot són anuncis de retrocés”.

Per al portaveu de Compromís, “sembla que el govern actual es pensa que ser capital Verda Europea és només un logo bonic o tindre parcs i jardins, com de manera errònia no para de repetir l’alcaldessa. I no és això. És un projecte complet de gestió basat en la sostenibilitat, un model de ciutat verda”. 

Joan Ribó critica que “ens estan convertint en una ciutat provinciana en lloc d’una gran capital europea. Van en contra direcció a tot el que estan fent les grans capitals com París o Londres, per no parlar de les ciutats nòrdiques o centroeuropees. Un desficaci que anem a pagar ben car: menys salut i menys adaptació al canvi climàtic”. Front això,  ha assegurat Ribó, “nosaltres serem lleials a la Capitalitat Verda Europea del 2024, és un projecte que impulsàrem des del nostre govern amb la col·laboració del veïnat de la ciutat i de les forces polítiques democràtiques. I tindrà tota la nostra col·laboració si el nou govern vol posar-se a treballar per desenvolupar el programa i les polítiques sostenibles”.