L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat pel regidor d’Hisenda, ha presentant el balanç econòmic municipal, del qual ha destacat els 247 milions d’euros executats en inversions durant els tres últims anys, així com la reducció del deute a la meitat – fins als 446 milions d’euros- i del percentatge de deute sobre ingressos consolidats, que actualment se situa en el 52,59%. “Estos resultats es deuen a una gestió bona, eficaç i eficient, ja que el Govern de la Nau ha gestionat amb responsabilitat els diners dels valencians i les valencianes”, ha expressat l’alcalde.

El balanç econòmic municipal del mandat del Govern de la Nau, segons han explicat l’alcalde de València, Joan Ribó, ha suposat ” unes dades històriques per a la comptabilitat de l’Ajuntament de València i per als comptes de tots els valencians i valencianes”. L’alcalde ha confirmat que, durant els tres últims anys, s’han executat 247 milions d’euros d’inversió, “una xifra històrica i important que demostra que este govern de progrés ha invertit en tots els barris de la ciutat, sent un 70% superior  a la inversió de l’anterior govern”. A més, ha explicat la consolidació de 79 milions en inversions executades durant 2018, com ja ocorreguera l’exercici anterior, la qual cosa demostra “un increment constant” respecte als exercicis 2012 (60 milions), 2013 ( 35 milions), 2014 (52 milions) i 2015 ( 62 milions).

Així les coses, l’alcalde ha comparat els 147 milions d’euros en inversió entre els anys 2012-14, amb els 247 milions entre els anys 2016-18. És a dir, un 70% més d’inversió en el període actual. En concret, pel que fa 2018, l’alcalde ha informat que les inversions que ja estan adjudicades a dia de hui ascendixen a un total de 104,3 milions d’euros.

DEUTE TOTAL REDUÏT A LA MEITAT

Joan Ribó ha anunciat que el deute total de l’Ajuntament de València se situa, en tancar l’exercici 2018, en 446.643.135 euros; una xifra que suposa “una reducció a la meitat en tal sols un mandat”. “L’equip de la Nau ha reduït el deute constantment des que governa, jaque mirem per la butxaca de tota la ciutadania, no com abans”. El percentatge del deute s’ha situat en 2018 en el 52,59%, mentre que en 2014 se situava en el 104,71%.

Durant la roda de premsa, l’alcalde ha destacat la labor duta a terme durant 2018; any de màxima reducció del deute amb 113 milions d’euros menys, “la qual cosa ens ha permés eixir del Pla d’Ajust”. “Hem recuperat l’autonomia municipal. Ningú podrà ja tornar a amenaçar-nos amb el tancament de servicis públics com va fer l’exministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, quan va voler tancar l’EMT”, ha deficit Ribó, qui ha afegit que “el sanejament no solament engloba els comptes totals municipals, sinó també els organismes autònoms i empreses públiques com l’EMT, el Palau de Congressos o AUMSA”.

RESULTATS PRESSUPOSTARIS

«El resultat pressupostari del Govern de la Nau s’ha incrementat constantment des de 2014», ha comentat Joan Ribó, qui també ha destacat que «hi ha hagut més ingressos procedents d’una gestió eficaç i eficient». Per la seua part, el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, ha explicat que «el balanç respon a una bona gestió econòmica, ja que sense pujar els impostos, hem aconseguit augmentar els ingressos».

D’esta manera, la liquidació del pressupost de 2018 ha suposat un romanent en tresoreria de 62,1 milions d’euros, pels 55,9 milions que hi havien pressupostats com a resultat previst. «Malgrat les dades negatives de l’època dels anteriors gestors, hem aconseguit entrar en l’estabilitat amb 62 milions de romanent com l’any passat, que tindrem disponibles per a inversions financerament sostenibles per als barris, quan el Govern central duga a terme un decret llei que ho autoritze. Des d’ací exigim que ho faça com més prompte millor», ha declarat l’alcalde.

BENEFICIS PER FRAU TOTAL DESCOBERT

Respecte a la partida d’ingressos per inspeccions de tributs que no es realitzaven amb anterioritat, l’Ajuntament ha obtingut una quantitat de 8.704.021,93 euros en 2018, convertint-se en l’exercici amb més beneficis en este aspecte. «València ja no és el semi-paradís fiscal en el qual es va convertir amb l’anterior govern; ara els defraudadors ja no ho tenen fàcil», ha explicat l’alcalde. Així, ha recordat que durant 2017 es va posar en marxa la inspecció de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (aplicable sobre les empreses amb més d’1 milió d’euros de facturació), «que no s’inspeccionava des de 2004», així com la inspecció a l’Impost de Construccions (ICIO), «que mai s’havia inspeccionat en este Ajuntament fins a l’arribada del Govern de la Nau».

Per a l’alcalde i el regidor d’Hisenda, «la inspecció ha sigut positiva durant estos anys del Govern de la Nau», ja que el frau destapat durant el mandat actual ha sigut de 29 milions d’euros, tenint en compte plusvàlues (13,6M€), multes (4,9M€), Impost sobre Activitats Econòmiques (4,8M€), Impost de Construccions (3,1M€) i sancions i taxes (2,5M€).

«Ara existix una equitat fiscal, en la qual paguen tots just el que han de pagar», ha afegit Vilar. En este sentit, el regidor ha confirmat que en el que portem de 2019 l’Ajuntament ja ha remés a la Generalitat Valenciana multes per valor d’un milió d’euros, amb la finalitat que realitze el cobrament als propis infractors.