L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat pel comissionat del Centre Mundial per a l’Alimentació Sostenible, Vicent Domingo, ha participat este matí en la Trobada d’Alt Nivell Localitzant els Objectius del Desenvolupament Sostenible, celebrat a Sevilla i organitzada pels governs d’Espanya, l’Equador, Cap Verd, en col·laboració amb la Secretaria Local 2030 de l’Organització de Nacions Unides (ONU). «Les administracions locals han d’assumir les polítiques agroalimentàries com a pròpies», ha expressat l’alcalde, qui ha explicat que «s’ha de vincular l’alimentació sana i sostenible a la identitat de la ciutat».

«Existix un enorme buit d’actuació en el qual cada vegada més alcaldes troben un espai on aplicar polítiques públiques, la qual cosa ha de respondre a una acció legislativa activa i eficaç», ha explicat l’alcalde. En este sentit, Joan Ribó ha exposat diferents punts d’acció respecte a l’establiment de dietes sanes en l’entorn urbà com que «les administracions locals han d’assumir les polítiques agroalimentàries com a pròpia», i també que «cal repensar i dinamitzar la relació urbà-rural, així com orientar les accions cap a un proveïment inclusiu i sostenible i implementar gradualment models d’economia innovadors, testats i eficaces».

Respecte als punts d’acció proposats, ha assegurat que els ajuntaments «han d’encoratjar i fomentar la creació d’espais comuns en la qual tots els actors interactuen», així com «elaborar campanyes permanents a la ciutadania sobre nutrició, especialment en els barris de menor poder adquisitiu, i implicar les administracions provincials, regionals, nacionals i supranacionals en les grans estratègies per l’alimentació sana i sostenible, sota l’enfocament que suposa un dret universal».

Respecte al paper de les ciutats, l’alcalde ha explicat que estes «han de reconsiderar els seus sistemes alimentaris i lluitar contra la doble amenaça que suposa la malnutrició i l’obesitat», ja que «les classes amb menys poder adquisitiu són les més exposades a dietes que podrien generar complicacions en la salut i, especialment als xiquets, que són els més exposats a productes i publicitat poc saludables».

«Està a la mà de les ciutats reconsiderar les estructures i trobar escletxes per a la convivència i el desenvolupament, ja que hui hi ha més del 55% de la població viu en ciutats, però l’any 2050 ho serà el 65 o fins i tot el 70%», ha ressaltat l’alcalde. «La fam i la mala alimentació s’estenen pel món i, en molts casos, per conflictes armats, per haver abandonat fa anys el multilateralisme i el reconeixement a l’altre com a valor i riquesa», ha afegit.

COMPROMÍS AMB L’AGENDA 2030

Els representants dels diferents governs nacionals, subnacionals i locals, les institucions acadèmiques, les associacions de governs locals i regionals, així com les agències de desenvolupament empresarial, les Nacions Unides i la societat civil, han coincidit en ressaltar la importància de mobilitzar «una àmplia coalició multinivell» entorn de la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a nivell local. Així mateix, han reafirmat el seu compromís amb l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i s’han compromés a situar els governs locals i les seues poblacions, empreses locals, organitzacions de base i altres actors en el centre del desenvolupament, implementació, seguiment i revisió de les polítiques de les ODS, i a promoure la cohesió territorial i rural-urbana.

La Trobada d’Alt Nivell sobre la localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, organitzat pel Govern d’Espanya i l’Organització de Nacions Unides, té lloc hui i matí a Sevilla. L’esdeveniment ha comptat amb la participació de la vicesecretària general de Nacions Unides, Amina Mohammed, així com del vicepresident de l’Equador, Otto Sonnenholzner, i de la ministra d’Educació, Família i Inclusió Social de Cap Verd, Maritza Rosabal. Per part d’Espanya han participat el ministre de Foment, José Luis Ábalos, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxel Batet, així com diferents representants d’administracions locals i regionals.