La Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals ha instal·lat l’escultura restaurada de l’historiador Roque Chabas als Jardins de Vivers de València. En paraules de la regidora Gloria Tello, «continuem fent tots els esforços possibles per a conservar i posar en valor tot el patrimoni històric de la ciutat. Unes accions que s’engloblen dins del nostre Pla de Restauració del Patrimoni; prioritat d’un Govern sensible i compromés amb totes les manifestacions culturals de València».

Els treballs han sigut realitzats per Maria Borja Ortiz i s’han prolongat al llarg d’un mes. S’ha realitzat una intervenció de conservació-restauració que comprén la neteja química i mecànica (fongs, ciments etc…), la creació i reforçat de perns en les quatre peces, la reposició, reintegració i consolidació de l’escultura, i la seua col·locació de nou als Jardins de Vivers. Al desembre de 2016, a causa d’un temporal, es va produir la caiguda d’un pi de grans dimensions als Jardins de Vivers, provocant el trencament en quatre parts del monument dedicat a l’historiador Roque Chabas Llorens.

La col·locació de l’escultura commemorativa va ser el 18 de maig de 1929, i l’autor de la mateixa va ser Jose Arnal Garcia. L’escultura representa a l’historiador, a la part alta d’un pedestal (columna jònica), en el qual hi ha una tríada de figures femenines. Una d’elles porta una cartel·la amb la dedicatòria i les altres dues un llibre i una medalla (al·legories de la Història i l’Arqueologia).

Roque Chabas, natural de Dénia (1844-1912), és una figura important en la cultura valenciana de principis del segle XX. Era historiador, cronista de la província d’Alacant i, des de 1891, canonge arxiver de la Catedral de València.