Compromís per València ha celebrat este dissabte el segon acte de precampanya al barri de Torrefiel, davant desenes de persones i amb la participació de la regidora en l’Ajuntament de València Isabel Lozano i la diputada en les Corts Valencianes Isaura Navarro. Sota el lema ‘El canvi no para’, les dos representants de la coalició han explicat que Compromís és la garantia per mantenir i consolidar el canvi iniciat en les institucions valencianes en 2015 i per acabar amb polítiques que sempre beneficien a uns pocs i perjudiquen a molts, com és el cas de la congelació de les pensions a les persones majors.

“Parlar de pensions comporta parlar de drets, de justícia, de present i de futur”, ha afirmat Lozano. “No és una qüestió que afecte només a les persones majors sinó que també afecta als majors de demà, a totes les persones amb edat de treballar, que mereixen treballs dignes que demà esdevinguen pensions també dignes”. A més, ha explicat que “quan des de Compromís exigim al govern central del PP i als seus socis de Ciudadanos que asseguren eixes pensions dignes no els estem demanant cap favor. Els estem exigint allò que és vostre, de totes i tots vosaltres, el dret a una pensió justa”.

Lozano i Navarro han assegurat que els màxims responsables de la crisi patida durant la darrera dècada no poden castigar a les persones majors amb la congelació o pujades insuficients de les pensions. “Estem en un barri obrer. És en estos barris humils i no als barris on fan vida els líders del PP i de Ciudadanos on més s’ha sentit la crisi i per això és en barris com Torrefiel on vosaltres heu sigut els grans pilars de les vostres famílies mentre els vostres fills i les vostres filles patien per trobar feina i havíeu de cuidar amb pensions mínimes als vostres néts i nétes i a tota la família. Des de Compromís diguem molt clar que vosaltres no heu de pagar ni un segon més per la incompetència dels governs de dretes que només han mirat per les seues butxaques i no per la gent treballadora i honrada com la immensa majoria de la ciutadania de València”.

Les representants de Compromís per València han dialogat amb els veïns i les veïnes presents i els han garantit que la coalició defensarà en tot moment unes pensions dignes “tant al Congrés, a través dels nostres quatre diputats i diputades nacionals, encapçalats per Joan Baldoví; com al govern de la Generalitat, amb Mónica Oltra; com a les Corts, amb tots els diputats de Compromís; com en l’Ajuntament de València, amb l’alcalde Joan Ribó al capdavant”. Precisament han recordat les paraules de l’alcalde en un Ple de l’Ajuntament, afirmant que per garantir les pensions actuals i de les persones treballadores cal desfer  les reformes laborals de 2011 i 2013.

“Exigim al govern central que es deixe d’excuses. Que no ens diguen que no hi ha diners per a les pensions quan sí que en tenen per a rescatar bancs o rescatar autopistes fantasmes. Des de Compromís els exigim que rescaten persones, als pensionistes que heu sostingut estos anys famílies senceres, a les persones treballadores i honrades que han pagat els estudis dels seus fills, filles, néts i nétes i que es paguen les cremes al supermercat. Que rescaten a les persones com els veïns i veïnes dels barris de València que han treballat tota la seua vida i que ara mereixen governs honrats que no els furten allò que s’han guanyat amb molt d’esforç durant tota la seua vida”. En este sentit, han afirmat que “es tracta d’una qüestió de prioritats i, com va dir l’alcalde Joan Ribó, en Compromís tenim clar que la nostra prioritat són les persones pensionistes, els treballadors i les treballadores”.

Navarro ha afirmat que “Espanya és la cinquena economia d’Europa però en inversió social estem a la cua”, és el segon país de la Unió Europea, només per darrere de Xipre, on més creixen les desigualtats socials i ha recordat que el fons de reserva de les pensions, que havia crescut fins 2011 –quan el PP va accedir al govern central- no ha parat de reduir-se fins ara. De fet, ha indicat que “en pensions estem molt lluny de les de països com ara Itàlia, Finlàndia o França. És lamentable que la dreta qüestione permanentment l’estat del benestar. Per això des de Compromís fem nostres l’exigència de pensionistes i sindicats obrers d’una pensió mínima de 1.080 euros, que la jubilació siga sempre als 65 anys i que si abans d’eixa edat algú ja té cotitzats 40 anys que puga rebre el 100 % de la pensió”.

Lozano, a més, ha fet seues les reivindicacions de l’alcalde Ribó per defensar les pensions sobretot de les dones, les grans castigades pels governs de dretes. “En Compromís volem acabar amb la bretxa que provoca que les dones cobren vora un 40 per cent menys que els homes.  La dreta ataca als pensionistes però, sobretot, a les pensionistes”, ha indicat. “És fonamental abordar la crisi del sistema de pensions amb una perspectiva de gènere. És a dir, posar atenció i visibilitzar la realitat de les dones. Les dones grans són un dels col·lectius més empobrits a Espanya i això té el seu origen en una vida laboral amb moltes desigualtats”, ha explicat. Per este motiu Lozano ha defensat “un replantejament del model laboral i productiu” i ha afirmat que “calen urgentment polítiques centrades en les necessitats de les persones al llarg de la seua vida, tal i com està defensant Compromís”. Com a exemples, ha esmentat la Llei de Renda Valenciana d’Inclusió, que ha entrat en vigor esta setmana, o el Pacte Valencià contra la violència de gènere o masclista, “lleis centrades en el benestar de les persones, la base a partir de la qual construir cohesió i desenvolupament social  i econòmic”.

Per tot açò, han demanat una llei d’igualtat laboral que acabe amb la bretxa salarial entre homes i dones i amb les cotitzacions desiguals i un augment de les pensions de viduïtat per a majors de 65 anys que no reben una altra pensió pública. A més, han defensat la necessitat de tornar al diàleg social per a recuperar drets de les persones treballadores i pensionistes i també han defensat que les pensions s’actualitzen segons l’evolució dels preus, de l’IPC, per a evitar la pèrdua de poder adquisitiu. “És una fal·làcia del PP assegurar que un increment del 0,25 per cent és un increment real quan els preus augmenten molt més que eixe 0,25 per cent”, han denunciat. També han demanat eliminar el factor de sostenibilitat introduït pel PP on es castiga una esperança de vida major. “Ara resulta que si vivim més ens donen pensions més baixes. La indecència de les polítiques del PP no té límits i els seus socis de Ciudadanos van per la mateixa línia”, han afirmat.