L’Ajuntament de València va a instar al Govern d’Espanya al fet que, amb caràcter d’urgència, complisca el seu compromís de dotar pressupostàriament amb 200 milions el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere i incloga en els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2018 una partida de 20 milions d’euros destinada als ajuntaments i una altra de 100 milions d’euros destinada a les comunitats autònomes. A més d’esta moció, el Ple ha rebutjat en el seu tram final una proposta per a crear una Mesa de Seguiment de Grans Projectes, per considerar que és competència de la Junta de Govern.

En la moció subscrita per la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, i pels portaveus dels tres grups municipals que integren el Govern de la Nau, es demana al Govern d’Espanya que modifique la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local per a incloure-hi com a competència pròpia dels ajuntaments la promoció de la igualtat entre homes i dones i l’atenció integral davant de la violència masclista.

Abans d’iniciar la defensa, Isabel Lozano ha expressat el seu malestar per la sentència del conegut com a cas de “La Manada”, que ha considerat “insuficient”, per a passar seguidament a recordar que “els ajuntaments no tenim ni els recursos ni les competències contemplats en el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, per        la qual cosa demanem que es complisquen eixos acords, que siga un pacte efectiu i que funcione amb recursos finalistes via transferència per als municipis”.

En la seua defensa de la moció, Isabel Lozano ha recordat que al setembre de 2017 es va aprovar el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, dotat pressupostàriament amb més de 12 milions d’euros, “les mesures del qual ja han començat a aplicar-se”. No obstant açò, eixe mateix mes va ser aprovat pel Congrés dels Diputats el Pacte d’Estat en matèria de Violència de Gènere que “sis mesos després el Govern d’Espanya no ha dotat pressupostàriament ni ha iniciat cap de les 214 mesures previstes, requerisquen o no partida pressupostària”.

S’afirma, d’altra banda, que en la recent presentació dels PGE de 2018 “s’ha pogut constatar l’incompliment dels acords del Pacte d’Estat per part del Govern d’Espanya, ja que únicament s’han destinat 80 milions dels 200 milions que es van anunciar, mentre que les partides acordades per als ajuntaments i comunitats autònomes, de 20 i 100 milions d’euros, respectivament, “ara s’estableix que seran estos els qui hauran d’incloure’ls en els seus pressupostos ja que comptaran amb majors aportacions respecte a 2017”.

Isabel Lozano ha recordat que la lluita contra la violència de gènere i l’eradicació del masclisme en la nostra societat “requereixen un compromís real, una inversió per a sensibilització i prevenció, per a protegir les víctimes i treballar per la igualtat real i efectiva. ”Estem davant d’una situació d’urgència que requereix mesures d’urgència”.