El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, acompanyat per representants del Gremi Artesà d’Artistes Fallers, ha inaugurat esta vesprada una ruta per la Ciutat de l’Artista Faller que permetrà donar a conèixer la història i el patrimoni d’este barri creatiu de la ciutat de València.

La ruta, que servirà com a complement de la visita al Museu de l’Artista Faller mantingut pel Gremi, està senyalitzada per huit panells que alternen informació actual sobre l’ofici d’artista faller i els treballs que històricament duen a terme estos professionals amb altres activitats complementàries (carrosses, tematitzacions d’estands o fires i decorats en cine o teatre, entre altres).

La informació es presenta en tres llengües: valencià, castellà i anglés, acompanyada de fotografies procedents de diversos arxius, entre els quals es troben els de diversos artistes fallers als quals Fuset ha agraït la seua implicació. A través d’un codi QR els visitants podran accedir a una  web on es mostrarà contingut extra de cadascun dels panells per a aquelles persones interessades a aprofundir en la informació  oferida sobre cada apartat dels panells.

Els textos dels panells han anat a càrrec de l’historiador Iván Esbrí, al front del Centre de Documentació de les Falles, i la imatge gràfica ha sigut obra del dissenyador Ibán Ramón, partint de la icona que identifica des de fa anys  la festa de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, finalment materialitzada el 30 de novembre de 2016.

Pla de revitalització.

Fuset, ha recordat que esta iniciativa, que “vol convertir l’espai creatiu en un museu a l’aire lliure”, s’emmarca en el Pla de Revitalització de la Ciutat de l’Artista Faller en què diverses regidories de l’Ajuntament han dut a terme accions diferents.

Així, ja s’han instal·lat nombrosos elements de senyalètica en diferents barris de la ciutat, s’ha apostat per incrementar l’aportació econòmica al conveni amb el Gremi Artesà d’Artistes Fallers, s’ha executat un gran mural urbà a càrrec dels artistes internacionals valencians Pichiavo i s’ha aconseguit reobrir el Centre de Documentació de les Falles a la pròpia Ciutat de l’Artista Faller per tal que siga un centre de referència per a l’estudi de la festa.

Fuset també ha destacat que “la senyalització d’esta nova ruta reforça altres accions ja realitzades dins d’este pla per rescatar la Ciutat de l’Artista Faller”. Així, ha recordat que des de l’Ajuntament també s’estan potenciant les experiències turístiques que inclouen la visita als tallers i la incorporació de la Ciutat de l’Artista Faller en rutes de turisme inclusiu amb places reservades per a persones amb mobilitat reduïda.  Entre les accions en marxa per les diferents regidories també destaca el procés de participació ciutadana per redefinir la trama urbanística del barri o la iniciativa Barris per l’Ocupació centrada en els professionals de les Falles.

El regidor de Cultura Festiva també ha recordat que “la Ciutat de l’Artista Faller és un espai idoni per a la realització d’activitats, com així demostren les experiències d’activitats realitzades els darrers anys a este espai tant per la Regidoria de Cultura Festiva com per la pròpia Junta Central Fallera i també per part d’altres agents públics i privats”.