Els museus municipals de València celebraran esta setmana, entre hui i divendres, tot un seguit d’activitats en commemoració del Dia Internacional dels Museus que, amb el lema ‘Museus i històries controvertides’, convida als museus a “dir allò que no es pot dir als museus”. Així, els de la ciutat de València s’han centrat en el concepte de ‘refugi’ per situar estos recintes culturals com a refugis d’informació i art i alhora abordar el drama humanitari de les persones refugiades.
A més, una taula redona abordarà demà el conflicte de Síria des dels vessants humà i patrimonial al Museu d’Història, mentre que al Museu Faller hi haurà diverses visites guiades per entendre ‘Les Falles com a refugi’.
A més a més, el Museu de la Setmana Santa Marinera abordarà ‘El concepte de refugi en la iconografia de la Setmana Santa Marinera’ entre dimecres i dijous, dia en que també hi haurà una visita guiada especial al Museu Faller per al col·lectiu de refugiats en col·laboració amb la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) i la sala multiusos de la Junta Central Fallera acollirà un col·loqui sobre la falla d’ACCEM (ONG de suport al refugiat, al migrant i a col·lectius amb risc d’exclusió social).
Esta programació especial inclou l’exposició ‘De València a Tournai: arqueologia de les primeres catedrals d’Europa’, al Museu de la Ciutat, un concert a càrrec de L’Ampastratta que farà un recorregut per la música instrumental i vocal occidental des de l’Edat Mitjana fins a finals del Barroc i una lectura col·lectiva de ‘Flor de mayo’ a la Casa Museu de Blasco Ibáñez. I també, s’han programat visites guiades per la Casa Museu Benlliure.
La regidora de l’Àrea de Cultura, Glòria Tello, i el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, han fet una crida a la ciutadania per gaudir d’esta programació i han recordat que el dijous i el dissabte d’esta setmana, l’entrada a tots els museus i monuments municipals serà gratuïta, així com que el dissabte, a més, els horaris d’obertura s’allargaran fins la mitjanit en la Llotja, el Centre Arqueològic de l’Almoina, el Museu del Corpus-Casa de les Roques, l’Almodí i el Museu de la Ciutat.