Els 18 pobles de València van a poder gaudir a partir de demà, i fins el 10 de juny, de les 56 activitats programades dins de la iniciativa ‘Cultura als Pobles de València’, que ahir van presentar a Cases de Bàrcena les regidores de Cultura, Glòria Tello, i de Pobles de València, Consol Castillo; i que inclouen contacontes, música, tallers, cinema, circ, art o fotografia amb l’objectiu d’acostar la cultura als pobles valencians i, també, els valencians i valencianes a estos pobles.

‘Cultura als pobles de València’ entronca amb el projecte ‘Cultura als barris’, iniciat l’any passat, “amb la idea d’acostar la cultura a tota la ciutadania, allà on visca, descentralitzant-la i portant-la a aquells llocs que estan més allunyats del centre. L’any passat vam veure que va funcionar molt bé, que la gent va estar molt contenta de rebre cultura als seus barris i, per això, decidim fer-ho també als pobles”, va afirmar Glòria Tello.

El nombre d’activitats varia d’una a set segons el nombre d’habitants de cada poble i Glòria Tello va recordar que en les reunions mantingudes amb les alcaldesses i alcaldes, acordaren que la programació arribés a tots els xiquets i xiquetes “encara que això suposés que hi hagués menys activitats en els més grans”.

Per la seua banda, la regidora Consol Castillo va reconèixer estar molt satisfeta que des de la regidoria de Cultura es promogueren “activitats en uns pobles que durant molts anys han estat menyspreats pels governs municipals anteriors al de la Nau. No hi havia activitat cultural ni tampoc hi havia inversió en infraestructures, i per això pense que activitats com esta posen en valor els pobles de València”.

Castillo va recordar la “ignorància manifesta” a la qual estaven sotmesos els pobles “per part d’una ciutat que no els dotava de servicis” i va “agrair la resistència que han mantingut les alcaldesses i alcaldes dels pobles i l’enorme esforç perquè hi haja activitat cultural i festiva al llarg de tot l’any. Per tant, benvinguda siga esta iniciativa amb la qual la regidoria de Cultura s’obre també als pobles amb una activitat que ha d’anar a més i que contribuirà a millorar la relació entre la gent dels pobles i la gent de la ciutat”.

“Tots els nuclis poblacionals han de tindre els mateixos drets i obligacions, i la nostra idea i el nostre objectiu és portar endavant un esforç per canviar un panorama cultural molt centralitzat i en el qual els pobles han estat molt oblidats en els últims anys”, va declarar Tello i es va referir a la iniciativa, inclosa dins de la proposta, ‘Projecte Pobles en Peu d’Art’, que té per objectiu explorar la cultura pròpia de cada territori, desenvolupar un procés de creació d’arts vives i donar visibilitat a la cultura dels pobles de València.

Com a mostra de la programació que portarà ‘Cultura als pobles de València’ durant cinc setmanes, amb un pressupost total de 37.595 euros, van intervenir en la presentació representants del grup Rebombori, de l’Escola de Circ Gran Fele i del Teatre de Titelles La Estrella; i Glòria Tello va destacar la col·laboració del Palau de la Música, quant als concerts que oferiran les bandes de Massarrojos, Benimàmet i Campanar; i de l’Empresa Municipal de Transport (EMT), que retolarà diversos autobusos.