En la intervenció que va realitzar ahir en la Sessió del Consell de la FAO celebrada a Roma per presentar la Capitalitat Mundial de l’Alimentació que València ostenta en 2017, l’alcalde Joan Ribó va afirmar que en el món hi ha “800 milions de persones que passen fam mentre altres 2.000 milions tenen problemes de sobrepès i pateixen malalties relacionades amb aquest” i va responsabilitzar d’esta situació a la “mala gestió de l’alimentació i la distribució, que no es realitzen de forma equitativa”.

L’alcalde de València va intervenir com a ponent en l’esdeveniment ‘Sistemes Alimentaris sostenibles en la Nova Agenda Urbana (NUA)’, on va recordar el compromís de les més de cent ciutats –entre elles València- que van subscriure el Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà per “desenvolupar sistemes alimentaris que siguen sostenibles, inclusius, segurs i diversificats, per a assegurar menjar sa i accessible a tots, reduir els desaprofitaments d’aliments, preservar la biodiversitat i mitigar els efectes del canvi climàtic”.

Ribó va convidar als alcaldes de les grans ciutats del món a participar en la trobada d’alcaldes que València acollirà els dies 20 i 21 d’octubre en la seua condició de Capital Mundial de l’Alimentació davant el repte de creixement de la població urbana, que ja suposa el 54% de la població mundial, i que es preveu que en 2050 siga del 66%.

L’alcalde de València es va referir a la necessitat de “cercar solucions per a alimentar de forma adequada a esta majoria de la població mundial” i va recordar que l’agricultura urbana i periurbana com a font d’alimentació “pot oferir tot un ventall d’avantatges per a la salut i les relacions humanes en les ciutats”.

“Crec que les ciutats del món cada vegada som més determinants en tots els processos. Dins de pocs anys les dues terceres parts dels ciutadans van a viure en grans ciutats, i per tant com gestionem l’alimentació en aquestes va a ser determinant. És imprescindible posar-se a pensar en clau d’una alimentació adequadament gestionada, i no deixar-la en mans dels mercats globals. L’alimentació és massa important per a deixar-la en estes mans”, va afirmar Joan Ribó.

“És necessari avançar en formes més sostenibles d’alimentació de la humanitat en les quals l’agricultura urbana i periurbana contribuïsquen no solament a alimentar als nuclis de població més desfavorits sinó també a millorar la dieta alimentària dels que no es troben en el llindar de la pobresa”, va concloure Joan Ribó en este fòrum de la FAO i va recordar que els problemes de falta d’aliments en una gran ciutat solen venir acompanyats de problemes de mala nutrició.