L’Ajuntament demana derogar lleis estatals que indueixen a pèrdues en el comerç local

“Res més lògic que l’administració local puga decidir sobre les coses que afecten als ciutadans i sobre els horaris comercials. Per açò els demane que voten a favor d’esta moció i, si no voten a favor, expliquen a la ciutadania per què no ho fan”. Així va defendre ahir el regidor de Comerç Carlos Galiana la moció per derogar diverses lleis de rang estatal sobre horaris comercials en les Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT).

Tot i que ni el Grup Popular ni el de Ciutadans van donar suport la proposta de Galiana d’instar al Govern d’Espanya a modificar els horaris comercials, la moció va tirar endavant amb els vots dels regidors i regidores del Govern de la Nau.

L’apartat 5 de l’article 5 de la Llei 1/2004 d’Horaris Comercials, així com alguns apartats del Reial Decret de mesures per a garantir l’estabilitat pressupostària i fomentar la competitivitat, o de la Llei 18/2014, d’aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència, són algunes de les disposicions que l’Ajuntament demanarà que es deroguen per a acabar amb l’actual situació de llibertat d’horaris.

Mentre Galiana va reiterar que esta era una moció de suport al xicotet comerç, degut als 14.000 llocs de treball que el comerç minorista va perdre a València en el primer any d’aplicació de la llibertat horària, segons les dades de CECOVAL recollides al text de la proposta, la regidora del Grup Popular, María Jesús Puchalt, va ressaltar la dificultat per posar-se’n “d’acord en un assumpte com este, ja que defensem un model diferent. Pensàvem que el comerç del segle XXI estava canviant, i era molt difícil ajudar al xicotet comerç si no s’adaptava a eixe canvi”.

Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, va declarar que es tractava “d’una qüestió d’estabilitat i seguretat jurídica” i es va referir a l’actuació del govern municipal anterior que, quan la llei obligava a crear solament una zona amb llibertat d’horaris, es van crear un total de cinc. Respecte a estes, el Govern de la Nau ja va aconseguir un acord per reduir-les i el regidor Carlos Galiana va replicar fent referència al Govern Central: “Precisament perquè no tenim estabilitat ni seguretat jurídica cal anar a la font del problema”.

Finalment, Fernando Giner va demanar consens després d’assenyalar que la petició finalment aprovada “és un brindis al sol”, mentre María Jesús Puchalt va reconèixer estar “d’acord amb la llibertat de qui decideix descansar en els dies festius i de qui decideix no fer-ho”.

Arxivat en: 2017, Ajuntament, Carlos Galiana, Comerç Just, Economia Social, Govern, interessos valencians, Regidoria de Comerç

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *