L’Ajuntament de València, mitjançant la Regidoria de Cultura Festiva, ha convocat una nova edició, la que fa 20, dels premis a les falles innovadores i experimentals. L’objectiu fonamental és el foment de la creació de nous projectes de falles grans i infantils que, pels seus elements, tractament dels temes i materials, tinguen un concepte innovador i experimental.

La Regidoria manté la seua aposta per este concurs i reforça l’estímul a la participació que ja va encetar l’any passat amb un increment pressupostari i que enguany es vorà reflectit en dos nous guardons que reconeixeran amb un estendard el quart i el cinqué projecte millors.

Pere Fuset, ha explicat que “les falles són art, una manifestació genuïnament valenciana de l’art efímer i per això volem estimular la creativitat i també la innovació, perquè totes les formes d’art tenen cabuda en la festa de les Falles i amb este concurs de falles experimentals, que enguany reforcem amb més premis, volem estar al costat d’aquells que entenen que la innovació és la millor aliada de la tradició i també de la festa de les Falles”.

Les bases del concurs s’han consensuat amb el grup Falles I+E (innovadores i experimentals), amb la qual cosa arrepleguen propostes i suggeriments extrets de les reunions periòdiques que es mantenen amb les persones que l’integren, per a abordar la promoció del concurs.

D’una altra banda, enguany l’aplicació municipal de Falles per a dispositius mòbils inclourà per segon any consecutiu una ruta per les falles innovadores i experimentals.

Es podran presentar al concurs qualsevol tipus de projectes, amb total llibertat de plantejament i realització, de comissions falleres de la ciutat de València integrades en la Junta Central Fallera. Els projectes presentats han de ser inèdits i construir-se en material combustible. Es valorarà la utilització de materials no contaminants ni perjudicials per al medi ambient.

El jurat de cada categoria estarà format per cinc membres, entre els quals hi haurà representants dels àmbits de les Falles, la il·lustració, el disseny gràfic, les arts plàstiques i la literatura. Els criteris que serviran de base per a la concessió de premis seran el disseny i la creativitat de la falla, així com la qualitat tècnica i artística.

A banda dels estendards per als cinc millors projectes en falles grans, per al primer premi hi haurà una dotació econòmica de 2.000 euros; per al segon i el tercer, 1.400 i 900, respectivament. Els tres millors projectes infantils guanyaran 1.000, 700 i 400 euros, respectivament.

Les comissions participants hauran de presentar una sol·licitud en la Junta Central Fallera fins al dia 10 de març, amb un esbós i una memòria descriptiva del projecte.