El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha denunciat públicament un nou cas de males pràctiques a l’Ajuntament de València per part de l’equip de govern del PP. En este cas, com gran part d’uns diners que havien de servir per a fomentar l’ocupació se’n van a les “empreses amigues”. Es tracta de les ajudes SEED València per a emprenedors. En total són 480.000€ per a 30 projectes; és a dir 16.000€ per cadascun dels projectes beneficiaris que es van decidir el passat 19 de desembre.

La Comissió de Valoració dels projectes està formada per un cap de servei, un representant del CEEI (Centre Europeu d’Empreses Innovadores, lligat als instituts tecnològics), un representant de la Cambra Comerç, un representant de la Fundació INNDEA (presidida per la regidora del PP Beatriz Simón) i 6 representants d’empreses. Entre elles cal destacar l’empresa Momentum Start Up perquè de les 30 empreses guanyadores, 6 tenen alguna vinculació amb Momentum. És a dir, són jutge i part en l’atorgació de les ajudes públiques.

5 empreses subvencionades estan participades i promogudes per Momentum, i fins i tot 4 d’elles tenen el domicili fiscal en els despatxos de Momentum. Quines empreses són i a què destinen els diners de les ajudes públiques?

  • SINGULARU (queda la número 1 en el concurs), dedicada a la venda de joies per Internet.
  • REGALAMOS.ES (queda la número 3), web per a fer regals de grup.
  • ENTRENARME (queda la número 4) , web per a buscar un entrenador personal.
  • PINTATUCASA.ES, per a contractar un pintor per Internet (i es crea el 9 de desembre passat, és a dir, només 10 dies abans de l’adjudicació de l’ajuda pública).
  • INFLUENCITY, per a buscar influències per Internet (també creada el 9 de desembre).

A més, a tot això cal afegir que entre els administradors de Momentum, hi ha Jaime Gómez Fernández, exdirector general de Ciència i Infraestructures Tecnològiques en el govern de Camps (2005-07), Jorge Dobon, tresorer de l’Asociación de Jóvenes Empresarios, i Joaquín Duran, director financer d’una altra empresa beneficiada en estes ajudes públiques: BIONOS-BIOTECH.

Per cert, crida poderosament l’atenció que el mateix dia de la concessió de les ajudes, “Momentum Start Up” decideix canviar de nom, i passa a anomenar-se “DEMIUM START UPS”.

Tal i com ha expressat Joan Ribó, “estem davant d’un nou cas de pràctiques fraudulentes: el jurat de SEED VLC atorga ajudes públiques a 6 empreses vinculades a un d’eixos membres del jurat. En total, 16.000€ per projecte, que si multipliquem pels 6 vinculats al jurat, ens situa la xifra en 96.000€; això és el 20% del total de les ajudes”.

Per tot això, ha dit Ribó, “instem Beatriz Simón a anul·lar el procés d’assignació d’ajudes per parcialitat: s’han de tornar a convocar les ajudes SEED VLC amb criteris de transparència”.