De cara a la 80 edició de l’Exposició del Ninot per al 2016, Compromís proposa una reformulació que recupere la denominació tradicional d’ “Indult del Foc” i incloga un emplaçament digne i estable per a la mostra. També es proposa una mostra fotogràfica, conferències, taules redones i un cicle de cinema, entre altres iniciatives.

El Grup Municipal Compromís reclama una profunda reformulació de l’Exposició del Ninot, que al 2016 celebrarà la seua 80 edició, així com del conjunt d’activitats que té associades. El vocal de Compromís en la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, demana un Exposició del Ninot més atractiva, visible i culturalment rellevant. En esta línia, la regidora a l’Ajuntament, Pilar Soriano, ha afirmat que “d’esta manera recollim les cada vegada més nombroses veus que des del món faller reclamen canvis en l’emplaçament o en el sistema d’exhibicions. Per això proposem rescatar la primigènia denominació de l’Indult del Foc per a agrupar i cohesionar una sèrie d’activitats que posen en valor el treball dels artistes fallers i les comissions”.

La proposta de Compromís passa per buscar un emplaçament digne i estable per al muntatge i exhibició de l’Exposició del Ninot. A més, la participació de les comissions hauria de ser opcional, sense que el fet de no presentar un ninot o grup fora un obstacle per a poder optar al concurs de falles. A banda de tot això, Compromís proposa un criteri d’exhibició que no predispose o condicione el públic elector.

Les propostes de Compromís per a este Indult del Foc també inclourien una renovada Mostra d’Art Faller dels artistes fallers, una mostra fotogràfica paral·lela de ninots indultats històrics per a promocionar el Museu Faller, titulada Imatges del Museu Faller, a més d’un cicle de xerrades, conferències i taules rodones sota el lema d’Els escultors del foc. També hi hauria un taller especial per a difondre l’Exposició entre els més joves (Els ninots de la xicalla), implicant especialment les escoles i instituts, així com un cicle de pel·lícules antigues sobre Falles amb el títol de Falles de cel·luloide. Al costat de l’Exposició s’ubicaria l’Espai Indult, on a més de la botiga on es vendrien diverses publicacions sobre la festa fallera i l’art faller, hi hauria una sala habilitada per a fer les converses, xarrades i tallers. Així mateix, cal potenciar la visibilitat del vessant lúdic i espectacular de la Recollida dels Ninots de l’Exposició per part de les comissions falleres.

En suma, com ha afegit Soriano, “el que pretenem amb el conjunt d’activitats batejat com L’Indult del Foc és revaloritzar i revitalitzar, especialment en uns moments en què la festa fallera aspira a convertir-se en Patrimoni de la Humanitat, el que sens dubte és l’element més destacat del patrimoni faller”.

Vols escoltar la regidora Pilar Soriano proposant potenciar l’Exposició del Ninot i oferir una agenda cultural paral·lela? Dóna-li al Play!