Dos dones, una d’elles militant de Compromís, van ser agredides pels grups violents en la jornada del Nou d’Octubre. Uns fets que ja han sigut denunciats.

El portaveu del Grup Municipal de Compromís, Joan Ribó, observa una clara connexió entre l’agressió patida i les paraules de l’alcaldessa, Rita Barberà, que dos dies abans del Nou d’Octubre animava a identificar quins partits polítics són els que, segons ella, no són valencians.

El Grup Municipal de Compromís fa públic el seu ferm rebuig per l’agressió que dos dones van patir ahir a València a mans de grupuscles violents, justament en la jornada del Nou d’Octubre. Unes agressions físiques que es van produir quan els violents van identificar una de les dones com a militant de Compromís. Este lamentable fet, segons ha dit el portaveu de la formació a l’Ajuntament de València, Joan Ribó, “no és fruit de la casualitat, sinó que té molt a vore amb el discurs de l’odi que en els últims dies ha vingut fomentant l’alcaldessa de València, Rita Barberà, qui ens ha posat a qui no pensem com ella en el punt de mira dels violents”. De fet, feia només dos dies (el 7 d’octubre), l’alcaldessa animava a identificar “quins partits polítics, quins grups polítics, desitgen que no siguem valencians, que siguem catalans”; unes referències que, paradoxalment, Barberà utilitza per a atacar aquelles formacions polítiques que es destaquen per la defensa dels interessos dels valencians, entre ells, per un major ús del valencià. Barberà, afirma Ribó, “intenta a la desesperada activar una nova Batalla de València per a escapar de la inevitable davallada electoral del PP

Tal i com es pot comprovar en les imatges que hui apareixen a la premsa (la que adjuntem és de José Cuéllar, extreta d’El Mundo), la passivitat de l’equip de govern municipal davant l’exhibició de simbologia feixista i neonazi a València ha propiciat que els grups violents tinguen cabuda en actes de la importància de la processó cívica del Nou d’Octubre. Tal i com afirma Joan Ribó, “la processó cívica és de tots els valencians i valencianes, i els militants de Compromís han de poder viure una jornada tranquil·la de festa i reivindicació democràtica, des del respecte a qualsevol altra opinió, tal i com van demostrar ahir, en no respondre als insults i amenaces dels violents. Una actitud responsable que contrasta amb la instigació que fa Barberà en els seus discursos per a identificar a qui ella considera que no són valencians”.

L’actuació i la impunitat d’estos grups a la ciutat preocupa el Grup Municipal. De fet, el 15 de setembre passat la regidora de Compromís, Consol Castillo, va presentar una moció al Ple de l’Ajuntament on ja es proposava “la posada en marxa d’un pla integral municipal que lluite contra el racisme i la xenofòbia”. No debades, el Moviment contra la Intolerància destaca en el seu Informe Raxen com València és una de les ciutats on més agressions d’odi es registren. El diputat de Compromís al Parlament Europeu, Jordi Sebastià, ja ha anunciat que durà este assumpte a la cambra comunitària.