Compromís adverteix al Consorci que la seva reiterada negativa a facilitar les seves comptes podria portar a incórrer en un delicte de prevaricació
Un informe del Tribunal de Comptes adverteix que el Consorci València 2007 és un dels quatre consorcis que té un règim comptable privat , quan la majoria dels seus ingressos provenen del sector públic

El director del Consorci València 2007 , Pablo Landecho , ha denegat la petició dels comptes anuals que van fer Joan Ribó , regidor de l’Ajuntament de València , Enric Morera , diputat de les Corts Valencianes i Joan Baldoví , diputat del Congrés dels Diputats el passat 12 de desembre de 2013 .

El Consorci han al · legat que la informació reclamada es troba en un procés de recurs d’empara al Congrés dels Diputats , des de Compromís han enviat una reclamació al Consorci València 2007 pel fet que la Llei 4/2001 a la qual s’acull en el seu escrit es refereix als ciutadans , però la condició de càrrecs electes dels sol · licitants , com a representants dels ciutadans en les tres administracions que participen en el Consorci ( Ajuntament, Generalitat i Estat ) els atorga tot el dret a conèixer la informació per qualsevol de les vies previstes per la normativa actual recollides en la Llei 19/ 2013 de Transparència , que va entrar en vigor el passat 9 de desembre. A més han recordat que el recurs d’empara és un reforç de la tramitació normal d’informació , i que en cap cas paralitza la via administrativa de sol · licitar la mateixa .

L’actitud del Consorci d’anteposar la seva voluntat encobrint els seus comptes anuals , impossibilita la funció controladora dels responsables electes de Compromís , consagrada en la Constitució, que de reiterar podria incórrer en una actuació delictiva . El Tribunal Constitucional ha resolt en diverses sentències que la sol · licitud de documentació pertany al nucli de la funció representativa parlamentària , com és indubtablement l’exercici de la funció legislativa o de control del Govern .

Joan Ribó , portaveu de Compromís , ha comentat : “Per tant , l’argumentació de Landecho és una excusa de mal pagador , de qui no vol donar la informació sol · licitada pels motius que ell sabrà i nosaltres sospitem . ”

A més han assenyalat una altra contradicció en l’argumentació del Consorci València 2007 , ja que la sol · licitud de Joan Baldoví al Ministeri de Foment es refereix als comptes entre 2007 i 2012 , enfront de la demanda realitzada directament al Consorci que és relativa als comptes del 2003 al 2012, en el cas que les argumentacions esmentades per Landecho fossin vàlides , el Consorci hauria d’ haver facilitat , en qualsevol cas , els comptes anuals compreses entre 2003 i 2007 . Aquesta denegació d’informació per part del Consorci s’uneix a les de l’Ajuntament de València , a la de les Corts ia la del Parlament , sobre la qual s’han presentat dos recursos d’empara davant el president del Congrés dels Diputats .

D’altra banda , des de Compromís han ressaltat que en l’informe de fiscalització dels Consorcis d’àmbit local publicat el desembre de 2013 pel Tribunal de Comptes , adverteix que el Consorci València 2007 és un dels quatre consorcis de l’Estat , amb participació de les administracions públiques que té un règim comptable privat , per aquesta raó en 2011 no va presentar els seus comptes a l’òrgan fiscalitzador . A més, la major part dels ingressos dels altres tres consorcis amb comptabilitat privada ( Ciutat Monumental de Mèrida , Institut Europeu de la Mediterrània i el Museu Nacional d’Art de Catalunya ) provenen majoritàriament de fonts privades , bé per la venda d’entrades o per les aportacions de patrons empresarials , circumstància que en cap cas es dóna , ni s’ha donat , en el Consorci València 2007 des de la seva creació . No s’entén com un organisme com el Consorci , en què la majoria dels seus ingressos provenen del sector públic , disposi d’un sistema comptable privat .
Joan Ribó , portaveu de Compromís , ha declarat : “Estem davant d’un cas d’opacitat flagrant i de vulneració del dret a la informació dels càrrecs electes que recull la recent Llei de Transparència aprovada al Congrés dels Diputats . La manca de transparència del Consorci València 2007 és preocupant , ja que no és només enfront de les sol · licituds d’informació dels representants de Compromís , sinó també davant del Tribunal de Comptes . Quan una institució no dóna informació , ens fa pensar que amaga alguna cosa. La situació del Consorci València 2007 amb 398 milions d’euros de deute , juntament amb l’informe de viabilitat econòmica del Pla Especial de la Marina Reial , que preveu uns beneficis anuals màxims de 2,5 milions d’euros , fan que la institució sigui insostenible econòmicament curt termini . Encara que la senyora Barberà no s’atreveixi a exigir-lo, el Consorci necessitarà un rescat urgent per part de l’Estat per desenvolupar la seva activitat.”

Escolta l’àudio: Joan Ribó