Consol Castillo, regidora de Compromís, ha criticat que la FTVCB va rebre al 2013 4,15 milions d’euros, que varen suposar més del 95% dels seus ingressos, per a promocionar la ciutat dins de l’àmbit turístic

 

Dos unitats de negoci s’han encarregat de les diferents publicacions de la delegació municipal de turisme des del 2008, casualment amb la mateixa adreça fiscal

 

Compromís va preguntar al passat ple de l’Ajuntament de València, per diferents factures a càrrec de la delegació de turisme municipal en concepte de tríptics, llibrets i publicacions per a la promoció turística de la ciutat en hotels i oficines de turisme. La FTVCB té dins de les seues funcions la promoció de la ciutat dins de l’àmbit turístic  Al 2013 la FTVCB va rebre 4,15 milions d’euros de subvenció del consistori per a fer-se càrrec de la promoció turística de la ciutat.

 

Consol Castillo, regidora de Compromís, va preguntar pel criteri que tenen l’Ajuntament de València i la FTVCB per a repartir-se les despeses de promoció turística de la ciutat. El vicealcalde Alfonso Grau, responsable de la delegació de turisme, ha contestat a les preguntes de Compromís que l’Ajuntament només es fa càrrec de factures de “publicacions relacionades amb les festes principals de la Ciutat, destinades essencialment al consum de la pròpia Ciutat, amb els mateixos logotips, per a aconseguir homogeneïtat d’imatge amb la resta d’informació turística”.

 

Però des de Compromís han comprovat als expedients que estes factures: “amb destí a diferents Oficines d’Informació Turística de la Comunitat i de l’Estat … pel que significa de promoció turística de la ciutat”. L’argument de Grau no és cert, moltes publicacions encarregades per la delegació de turisme, de la que és responsable, estan destinades a la promoció turística general, no en tenen cap relació amb les principals festes de la ciutat i no estan destinades al consum intern, sinó a oficines turístiques de fora de València.

 

Segons els diferents expedients consultats per Compromís dos unitats de negoci amb la mateixa adreça fiscal, s’han encarregat als darrers anys de les publicacions de la delegació de turisme de l’Ajuntament de València. Els dos proveïdors van facturar al 2013 31.387,4 euros i 17.847,5 euros respectivament a la delegació de turisme municipal. La relació mercantil de la delegació de turisme i els dos proveïdors amb la mateixa adreça fiscal va començar al mateix any, al 2008. Les factures corresponen a conceptes com la guia de turisme dels Poblats Marítims, catàlegs de museus de la ciutat, tríptics idiomes edició turística o llibrets de mascletaes, tots destinats a hotels i oficines de turisme.

 

La regidora de Compromís, Consol Castillo, ha denunciat que la delegació de turisme de l’Ajuntament de València sufrague accions pròpies de la FTVCB, que rep tots els anys entre 4 i 5 milions del consistori per a la promoció turística. A més que dos proveïdors amb la mateixa adreça fiscal es repartisquen els contractes de publicacions de la delegació de turisme, sempre sense concurs públic i sense procés competitiu. La regidora valencianista ha ressaltat que totes les factures van adreçades a la inexistent Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de València.

 

Consol Castillo ha declarat: “Amb la crisi actual i l’escàndol del cas Nóos que ha implicat tant a membres de la FTVCB com de l’Ajuntament de València, és el moment de crear una regidoria de turisme a València, per a que els diferents contractes siguen públics i que des de l’Ajuntament es puga fiscalitzar les despeses, comptes i resultats. La duplicitat entre les funcions de la FTVCB i la delegació de turisme, el suposat caràcter privat de la Fundació, són temes que s’hauran de resoldre abans o després. El trossejament de factures és un hàbit de l’equip de Rita Barberà, esta mala pràctica incrementa les despeses, perjudica als ciutadans i afavoreix a les empreses contractades. És hora d’establir processos competitius i transparència a tots el contractes menors.