Pilar Soriano, regidora de Compromís en l’Ajuntament de València, demanarà en la comissió de participació ciutadana, que l’Ajuntament manifeste que no és necessari un nou marc normatiu per garantir el correcte desenvolupament de les manifestacions i concentracions públiques ciutadanes de rebuig a fets, decisions o actes de qualsevol àmbit públic i privat.

 

Compromís considera que és positiu i un senyal de bona qualitat democràtica que davant el descontent cada vegada major de la ciutadania les manifestacions públiques siguen el mitjà per fer palès aquest enuig, encara que al partit governant no li semble així.

 

Per això, Compromís considera innecessària l’anomenada “Llei Antiprotesta”, ja que  introdueix mesures restrictives de l’exercici de la protesta o manifestació i endureix les penes, fins i tot reduint les garanties judicials de defensa demostrant que la seua única finalitat és emmordassar la societat i intentar impedir l’expressió del rebuig a la seua política. Pilar Soriano, ha declarat: “La repressió acompanya les retallades socials i retrocessos dels drets laborals i ciutadans, en un escenari conjunt que ens fa retrocedir socialment i normativament a mitjans del segle passat. A València hem viscut recentment un procés de repressió policial, la coneguda com a Primera Valenciana, de la que es va fer ressó la premsa internacional, on tots els processos judicials estan siguent arxivats”.

 

Des del Parlament Europeu també es veu amb preocupació el projecte de nova llei. Tant és així que el comissari de Drets Humans del Consell d’Europa, Nils Muižnieks, s’ha referit a l’esborrany de la llei de seguretat ciutadana com “altament problemàtica“. Muižnieks ha advertit que la nova llei planteja dubtes sobre “si són necessàries aquestes restriccions en una societat democràtica” per mantindre l’ordre públic, i sobre com evitar “interferir massa en la llibertat de reunió“.

 

És per tot això que Compromís demanarà a l’equip de govern de l’Ajuntament que  considere posicionar-se en contra de la nova llei ja que el procediment sancionador actual establert per via administrativa i judicial ja contempla diversos supòsits en quanties econòmicament elevades.