L’Ajuntament preveu pagar al final de 2013 més de 110 milions d’euros als bancs en concepte de deute

 

Joan Ribó, portaveu de Compromís a l’Ajuntament de València, ha denunciat a la Comissió d’Hisenda que la situació financera del consistori està en una situació límit. A l’informe de l’interventor sobre el pla d’ajust del tercer trimestre de 2013 alerta que les obligacions pendents d’aplicar, el compte 413, reduiran el pressupost de 2014 en 45 milions d’euros, quan l’estimació del citat pla, la xifrava en només 6 milions d’euros, el que suposa un increment del 750%.

 

Altra part de l’informe preocupant segons Compromís és la morositat, al tercer trimestre de 2013 l’Ajuntament només ha pagat una factura de 3250 € dins del termini legal, 30 dies, mentre que ha pagat 25,9 milions d’euros fora d’aquest període, que van ocasionar uns interessos de demora de 1,4 milions d’euros. Per altre costat estan pendents de pagament i fora del termini de 30 dies, factures per 71,6 milions d’euros, dels que 9,4 milions d’euros estan pendents de tramitar, per més de tres mesos, des de la seua anotació.

 

Joan Ribó, portaveu de Compromís ha manifestat: “La situació de l’Ajuntament l’estan pagant els proveïdors, moltes d’elles xicotetes i mitjanes empreses, que a més de patir la falta de finançament per part dels bancs, el consistori tarda una mitjana de 148 dies en pagar-los, als que cobren. És la conseqüència d’un pla d’ajust que trasllada els problemes financers de l’Ajuntament a les empreses, produint en definitiva més crisis i més atur.”

 

A 30 de setembre de 2013 l’Ajuntament té un deute amb les entitats financeres de 921,4 milions d’euros, si li sumem el deute a proveïdors, 71,6 fora del termini legal i 16,2 dins d’aquest període, el deute supera la xifra dels 1000 milions d’euros, concretament en 1009,2 milions. Aquest deute segons les previsions de l’Ajuntament causarà unes despeses de 110,7 milions d’euros, 78,7 en amortització del principal i 32 en interessos.

 

Joan Ribó ha matisat: “El pagament de 110,7 milions de despeses ocasionades pel deute és una barbaritat, ja que duplica la quantitat del pressupost definitiu de 2013 destinada a inversions, de 56,4 milions. Comença a ser una necessitat diferenciar el deute legítim de l’il·legítim, és a dir el deute creat en contra dels interessos dels veïns de la ciutat”.