Pere Fuset, vocal al Consell Rector de JCF : “JCF deu afavorir que el principal moviment associatiu de la ciutat puga optimitzar al seu treball amb el millor assessorament possible.”

Hui dijous 4 d’abril ha tingut lloc a l’Ajuntament de València una sessió ordinària del Consell Rector de l’Organisme Autònom de Junta Central Fallera. En el mateix s’ha aprovat amb els vots favorables del Partit Popular i el Partit Socialista la liquidació del Pressupost 2012 de JCF. Compromís per València, en coherència amb la seua abstenció en l’aprovació dels pressupostos s’ha abstingut mentre que el representant d’Esquerra Unida ha excusat la seua absència a la reunió. En el mateix figura un remanent de Tresoreria de 68.766,29€ en el moment de liquidar el pressupost. Cal destacar el fet que entre els drets d’exercicis anteriors figura el deute de la subvenció concedida de la Generalitat Valenciana de l’any 2010 de la qual encara no s’ha efectuat pagament.

En la mateixa reunió, Pere Fuset, vocal de Compromís al CR, ha reiterat una vegada més la necessitat que des de JCF es faça “una reflexió imprescindible sobre el seu paper d’assistència i suport a les comissions falleres” al temps que ha mostrat la seua preocupació davant el malestar existent en alguns sectors de la festa ja que “creix la percepció que JCF s’ha convertit quasi en una comissió a banda i en competència amb la resta”.

Per solventar esta situació Fuset ha traslladat davant l’organisme que presideix el també regidor de Festes, Francisco Lledó, la necessitat de “centrar més esforços en augmentar l’assistència jurídica , econòmica i també en àmbits com el de la gestió cultural, o de captació de fons a les comissions falleres que fan possible la festa”. Unes actuacions que per a Compromís haurien de ser prioritàries front a altres despeses sobre aspectes amb menys impacte en la festa.

El representant de Compromís, recordant episodis com el de la visita d’inspectors d’Hisenda a les comissions durant les passades falles, i la reclamació de llicències d’activitat – d’altra banda inexistents – al casals, ha reclamat que JCF puga donar un major assessorament professional a les comissions, en tant que “les falles treballen en l’àmbit associatiu i per tant en la gran majoria no estan professionalitzats ni disposen de recursos per a externalitzar-ho”.

Per a Compromís, un major assessorament en diverses aspectes permetria a les comissions millorar la gestió cultural de la festa, l’adequació a tot tipus de legislació i fins i tot una millor convivència amb la resta del veïnat així com explotar al màxim la seua condició d’associacions culturals o cercar noves fonts de finançament. Matèries totes elles “per les quals deuria de vetllar l’organisme rector de les falles”.

Igualment, Fuset ha reclamat que es clarifiquen els mecanismes pels quals en el futur els vocals del Consell Rector poden presentar esmenes als pressupostos directament davant l’organisme autònom, amb independència de les esmenes que posteriorment puguen presentar els grups municipals dins del debat dels pressupostos generals de la ciutat. En eixe sentit des de Compromís recorden que van presentar diverses iniciatives davant els pressupostos 2013, totes elles rebutjades pel Partit Popular, relatives a qüestions com ara una campanya de sensibilització pe la candidatura de les Falles davant la Unesco, la redacció d’un pla estratègic per a la festa de els falles, o precisament la dotació d’instruments d’assessorament com els que ara es reclamen.

D’altra banda el vocal de Compromís al Consell Rector també ha traslladat el malestar existent en diversos sectors de la festa per la lentitud, i en ocasions silenci administratiu, a l’hora de donar resposta als escrits presentats en JCF. Un extrem que el regidor de festes i president de JCF, Francisco Lledó, ha negat.