El representant de Compromís per València al Consell Rector de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, ha presentat les reclamacions presentades pel grup municipal als pressupostos 2013 de l’Ajuntament de València relacionats amb les festes populars del Cap i Casal. Les reclamacions que han estat treballades per la sectorial de festes populars de la coalició són fruit de la ronda de contactes mantinguda per la regidora Pilar Soriano i altres representants de la formació amb diverses agrupacions i agents festius del Cap i Casal.

La primera d’estes fa referència a la reclamació d’una dotació econòmica de 25.000 euros per a encarregar un estudi diagnòstic que permeta treballar en la futura redacció d’un Pla Estratègic de les Festes Populars i Tradicionals de la Ciutat de València. Esta reivindicació es completa amb una altra reclamació, en este cas als Pressupostos de la Generalitat, presentada pel síndic de la Coalició Compromís a Les Corts Valencianes, Enric Morera que reclama incloure entre els objectius propis de l’apartat de Coordinació de projectes estratègics la redacció d’un pla estratègic per a la festa de les falles.

Una altra de les reclamacions fa referència precisament a la necessitat de posar en marxa una campanya de sensibilització i de suport a la candidatura de l’Espai Cultural de les Falles de València com a Bé Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Tal i com s’expressa en l’argumentació d’esta reclamació, esta campanya podria repercutir “positivament al turisme, primer motor econòmic de la Ciutat” en tant que “ens pot proporcionar un immillorable aparador d’un nou model de turisme en la nostra ciutat: el cultural”. Esta proposta cerca així implicar a tota la comunitat fallera i al conjunt de la ciutadania en una fita de primer ordre per a la qual serà imprescindible comptar amb el màxim consens social possible.

La tercera de les reclamacions beu d’una proposta expressada pel representant d’una comissió fallera que reclamava un servei d’assessorament legal i econòmic per a les comissions davant una de les últimes assemblees de presidents de Junta  Central Fallera. La Coalició recull la proposta i la fixa com una de les funcions de l’Institut Municipal de Cultura Popular de València. Este organisme, la creació del qual es reclama des del programa electoral de Compromís podria, a més a més, procurar  la preservació del patrimoni cultural generat per les celebracions festives, especialment a través de la coordinació i gestió dels museus dedicats a les festes de la ciutat i cercar  fonts i recursos econòmics, públics i privats per a les festes populars de la Ciutat. La coalició fixa en 200.000 euros la quantitat necessària per a posar-lo en funcionament durant 2013.