Ribó: “Els retalls en les contractes de neteja, parcs i jardins etc. es tradueixen en uns barris bruts, en arbres sense podar etc. Tot s’ho enduu el pagament del deute en el Pressupostos Municipals per al 2013”

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha valorat l’anunci de pressupostos municipals per al 2013 que ha fet aquest matí l’alcaldessa de València, Rita Barberà, en roda de premsa, i ha assenyalat que “són uns Pressupostos on els impostos i les taxes continuen sent profundament injustos. Es continua mantenint l’augment del 10% de l’IBI de l’any passat per a tota la població indistintament del seu poder adquisitiu però amb un afegit, el descompte del 5% per pagament bancari que beneficia a la majoria dels contribuients quedarà reduït en 2013 a un 2%. Per tant i a efectes pràctics el IBI ha pujat des de l’any passat un 13% per a la majoria de la població. No ens serveix en absolut que Rita Barberà senyale al govern de Mariano Rajoy com a responsable d’aquesta pujada. L’equip de govern té marge de maniobra i l’ha de fer servir perquè aquest

En canvi, Ribó ha destacat que el govern del PP de l’ajuntament ha renunciat a introduir una taxa als bancs i entitats financeres pels caixers automàtics que tenen al carrer com fan ja molts ajuntament avalats per decisió del Tribunal Suprem. Crida l’atenció com es renuncia a uns 150.000€ en uns moments com els actuals de forta crisi econòmica. Aquesta renúncia acompanyada de la manca de qualsevol voluntat de fer efectiu uns majors impostos a aquelles capes que més tenen indica a les clares l’actitud del govern del PP de defensar els interessos dels més poderosos.

Destaca també la manca de qualsevol aportació significativa procedent tant del govern estatal (PGE-13) com de l’autonòmic. La manca de cap ajuda al transport públic hipoteca seriosament el pressupost de la EMT i avançar en la finalització de la T-2. La reducció d’ajudes per a regeneració de costes hipoteca la rehabilitació del Saler pels danys causats pels vaixells. Continuem amb uns museus clarament deficients com els San Pius V etc. Dels deutes de la Generalitat ni en sabem res.

Un tercer capítol –segons Ribó– a tenir molt en compte és l’aspecte financer. “L’endeutament exagerat de l’ajuntament és una llosa que impedeix realitzar cap inversió seriosa en els equipaments dels barris. Els retalls en les contractes de neteja, parcs i jardins etc. es tradueixen en uns barris bruts, en arbres sense podar etc. Tot s’ho enduu el pagament del deute. Mentrestant València és una ciutat amb uns serveis molt deficients a tots els nivells. Queden pocs diners per als mateixos i es nota d’una forma més acusada com més t’allunyes del centre de la ciutat”.