Compromís proposa una Mesa per la Convivència al barri de Velluters, amb veïns, comerciants, ONG, Ajuntament i prostitutes

La regidora del Grup Municipal Compromís, Consol Castillo, ha proposat, a través d’una moció, l’establiment d’una Mesa per la Convivència al barri de Velluters, conformada per l’associació de veïns El Palleter, l’associació de comerç del centre històric, les ONG que treballen amb les dones prostitutes (Càrites, Lambda, APIP i Metges del Món), l’Ajuntament de València (equip de govern i grups de l’oposició) i una representació de les dones que exerceixen la prostitució i que reflectisca la diversitat d’aquest col·lectiu.

Segons Castillo, “aquesta mesa ha de tractar de donar resposta al problema de l’ús de l’espai públic per part de totes les parts implicades, establint normes clares sobre on no es pot exercir la prostitució de cap de les maneres”. Al mateix temps, també reclamem un pla Pla Integral de Reinserció sociolaboral de les dones que desitgen deixar la prostitució, que compte amb totes les associacions que actualment treballen en aquest àmbit al barri de Velluters, així com la realització d’un informe anual sobre la realitat de la prostitució al barri de Velluters: nacionalitat, edat, zones on s’exerceix, sexe…  de manera que l’Ajuntament de València conega quina és la realitat de la prostitució que s’exerceix al barri.

En la mateixa proposta, Compromís aposta per la redacció d’un Pla Local de lluita contra el tràfic de drogues al barri de Velluters, en col·laboració amb la Policia Nacional, dirigit a controlar el tràfic de drogues i reduir al màxim el seu consum al carrer.

La prostitució a la ciutat de València és un fenomen localitzat en punts molt concrets com el barri de Velluters, on els veïns i veïnes han mostrat la seua disconformitat amb el focus de prostitució de carrer. Malgrat que durant els últims anys el nombre de dones prostitutes ha baixat, continua havent focus de prostitució de carrer a Velluters, sobretot al voltant del Carrer Viana. Durant els últims mesos s’han fet intents per aprovar una ordenança que regulara la prostitució de carrer -la visible perquè de l’altra, la dels clubs, ni es menciona)- identificant equivocadament la degradació del barri amb aquesta problemàtica.

Des del grup municipal Compromís, en canvi, pensem que la prostitució no és la causa directa de la degradació que hi ha al barri, sinó més bé al contrari, n’és la conseqüència. I si no lluitem contra les causes de la degradació (envelliment del barri, poca activitat econòmica…) la prostitució seguirà al mateix lloc.

Castillo ha explicat que “prohibir sense més la prostitució de carrer sense donar cap eixida a les dones que l’exerceixen és abocar-les encara més a la marginalitat, ja que moltes d’elles es veuran obligades a negociar els tractes sexuals més clandestinament i per tant, en situacions de més vulnerabilitat per a les mateixes o les obligarà a traslladar-se a polígons industrials de fora de València o fins i tot, es traslladaran a altres barris de ciutat”. La regidora de Compromís ha avisat “no ens enganyem, la prostitució no desapareixerà perquè moltes de les dones no tenen una altra via d’ingrés econòmic i per tant, les multes no seran dissuasòries per a la continuació de la pràctica. A més a més, moltes d’elles són insolvents i sense patrimoni i per tant, la multa no tindrà cap efecte perquè simplement, no les podran pagar ni voluntària ni involuntàriament”.

D’altra banda, per a Castillo “multar als clients és una forma encoberta de multar a les dones, perquè les obligarà a negociar les pràctiques sexuals de manera més vulnerable, el que inevitablement redundarà en una major freqüència d’agressions per part de clients violents”. Finalment, des de Compromís creguem que “València no pot girar la cara als pobres resultats que altres normatives del mateix estil aprovades a d’altres ciutats com Madrid i Barcelona, on les normatives purament punitives no han servit pràcticament de res. Si de cas, per fer més difícil la vida de les principals víctimes: les dones que exerceixen la prostitució. A més a més, sense cap alternativa econòmica que permeta a aquestes dones deixar l’activitat totes les mesures punitives, ja siga multar-les a elles i als clients, o només als clients, estan destinades al fracàs i només serveixen per a un rentat de cara sense cap possibilitat d’èxit”. “Només des del diàleg entre les parts en el barri –ha indicat la regidora del Compromís es podran solucionar els problemes, una visió progressista sobre aquesta problemàtica que passa per donar veu a les parts implicades i no imposar una solució no consensuada des de l’equip de govern”.

Però més enllà del problema específic de la prostitució, per a Compromís, “el barri també pateix una sèrie de factors que contribueixen a la seua degradació i a la sensació d’inseguretat constant que es produeix i que, amb tota la raó, els veïns i veïnes estan farts de denunciar. Entre ells destaca el tema del tràfic de drogues, delicte que sí està tipificat al Codi Penal i al què ara mateix, l’Ajuntament no està donant resposta”.

Arxivat en: Consol Castillo, Moviments Socials, Sanitat i Benestar Social

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *